Arbetsrätt

Ylva Johansson backar om hyvlingsutredningen

Arbetsmarkandsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT-Bild
Arbetsmarkandsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT-Bild

Utredningsförslaget om striktare regler för visstidsanställningar och ”hyvling” av arbetstid kommer troligtvis inte att bli verklighet.   Det meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, i en intervju med tidningen Publikt.

Publicerad

”Som socialdemokrat hade jag gärna velat lägga förslag om detta. Men det ingår inte i vår fyrpartiöverenskommelse, och som jag bedömer det i dag kommer jag inte att kunna gå vidare med det”, säger hon till tidningen.

Inför avtals­rörelsen 2020 står som Lag & Avtal tidigare rapporterat hyvlingen i fokus för Handels:

– Vi ska prata om den statliga utredningen om hyvling ofta. Vi tar med den i avtals­rörelsen, men också i förhandlingarna om trygghet och omställning. Där pekar vi på utredningens förslag om hur man kan stärka arbets­tagaren, så att det blir okej att säga nej utan att anställningen upphör. Arbets­givaren får då gå till regelrätt turordningsförhandling, sa avtalssekreteraren Per Bardh nyligen till Lag & Avtal.

I en stor intervju med tidningen Publikt kommenterar arbetsmarknadsministern kompromissen om arbetsrätten som Socialdemokraterna slutit med MP, C, L, den så kallade januariöverenskommelsen. En av januariavtalets punkter är flexiblare turordningsregler med tydligt utökade undantag. Arbetsmarknadsministern hoppas på en långsiktig lösning.

Det är svårt när man hela tiden är orolig för nästa kursändring, såsom hot om lagstiftning om lägre löner eller förändringar i trygghetssystemen”, säger hon till Publikt.

På frågan om hon menar att ändrade turordningsregler kommer att minska de andra partiernas krav på fler regeländringar svarar hon så här:

”Nej, men just nu har vi många i riksdagen som är beredda att lagstifta om lägre löner, och den nuvarande anställningsskyddslagen har inte stöd av en majoritet i riksdagen. Nu får vi i stället en uppgörelse som är en kompromiss. Det blir inte en majoritet som driver igenom en ensidig förändring”.