Åsikter

Privatlivet sänker arbetsresultatet

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Också i den bästa av världar är det omöjligt att alltid prestera på topp. Vi identifierar enkelt problemen på arbetet som hindrar oss att glänsa maximalt. Det är fel på organisationen, chefen och kollegerna. De bästa projekten går alltid till någon annan så vi får inte visa allt vi kan.

Publicerad

Eller så är det omöjligt att föra fram sina förslag. De där som skulle höja effektiviteten och förbättra affären mycket bättre än chefens idéer. Jodå, mycket kan bli bättre på arbetsplatserna.

Samtidigt varierar kvaliteten på ens arbete under de yrkesaktiva åren. Det måste den få göra. Ibland kan inte ens ett tåg stoppa entusiasmen, ibland är arbetet en födkrok.

Men mycket som påverkar arbetsprestationen sker utanför arbets­tid, ofta utan arbetsgivarens vetskap.

Tänk själv. Hur är det att kliva in på jobbet efter en morgonfajt om vad den yngsta ska ta på sig? Eller efter en diskussion om varför det är viktigt att både göra sina läxor och borsta tänderna morgon och kväll?

Banala problem, kan tyckas, men nog påverkar de koncentrationen en bit in på förmiddagen.

Vad sker då med koncentrationen när problemen är av en tyngre art? Hur mycket sjunker arbetsprestationen när skilsmässan lurar hemma? När en familjemedlem blir allvarligt sjuk?

Efter sommarens semestrar byter en del medarbetare till andra arbetsplatser. De förändrar sina liv. Men långt­ifrån alla gordiska knutar kan lösas med ett nytt jobb.

I den här utgåvan refererar vi ett mål i AD där en man blev avskedad sedan han två gånger sagt nej till övertid av privata skäl. En medarbetare har rätt att neka övertid, förutsatt att det finns särskilda skäl till det. Men vad godkänns då som särskilda skäl?

Det ska bli intressant att läsa domen från AD.