AD får avgöra om ITP-avtal hindrar krav på flexpension

2016-09-15 13:56 Elisabet Örnerborg  
Karin Lundin, förbundsjurist, Sveriges Ingenjörer. Foto: Pernilla Pettersson

Unionen och Sveriges Ingenjörer vill få klartecken till att kunna strejka för flexpension i nästa avtalsrörelse. Almega är emot.

I avtalsrörelsen i våras var Sveriges Ingenjörer och Unionen beredda att strejka för att få in en möjlighet till flexpension i sina avtal. Almega gjorde en fredspliktsinvändning. Arbetsgivarna i Almega ansåg att Svenskt Näringslivs och PTK:s löpande pensionsavtal, ITP-avtalet, var ett hinder för avtal om flexpension. Arbetsdomstolen fick ta emot nio stämningar från de två facken som ansåg att stridsåtgärderna var lagliga och ville att domstolen interimistiskt skulle häva fredspliktsinvändningen. Det gjorde inte domstolen.

- Vi vill att Arbetsdomstolen ska fastställa att ITP-avtalet inte är ett hinder för att kräva flexpension, säger förbundsjuristen Karin Lundin, Sveriges Ingenjörer.

I dag på onsdagen har facken lämnat in sitt yttrande i frågan till domstolen. Almega, som yttrat sig tidigare, anser att det inte finns något intresse för en sådan fastställelsetalan. Bland annat på grund av att parterna ju kom överens om nya avtal i våras.

Nu ska Arbetsdomstolen avgöra fastställelsetalan på de handlingar som kommit in.

- Om det finns ett fastställelseintresse blir det muntlig förberedelse i Arbetsdomstolen i oktober om själva huvudfrågan om stridsåtgärderna var lagliga eller inte, förklarar Karin Lundin.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna