Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsens färskaste spelare intar sina positioner

Här i Näringslivets Hus, på Storgatan i Stockholm, kommer många av avtalsrörelsens förhandlingar hållas. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jeanette Hedberg, SKL. Foto: Hans Alm
Marcus Bolin, Pappers. Foto: Pappers
Jolan Wennberg, Livs.
Madelene Engman, GS Facket. Foto: Lazze Öst
Hanna Byström, Innovationsföretagen.
Johan Mann, IT & telekomföretagen.

Nedsläpp. Nu är förhandlarna redo för avtalsrörelsen. Här är några nya och nygamla ansikten att hålla koll på.

Publicerad

Jeanette Hedberg blev bi­trädande förhandlingschef på SKL 2017, men har varit anställd sedan 2007.

SKL:s avtal omfattar 1,1 miljon arbets­tagare, bland annat läkare, lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare, undersköterskor och brandmän.

SKL ska förhandla om flera stora avtalsområden 2020.

Som förhandlare ser Jeanette Hedberg fram emot den intensiva förhandlingsperioden som väntar.

– Förhandlingarna kommer att bli spännande mot bakgrund av att det blir tuffare tider ekonomiskt, samtidigt som sektorn står inför en kompetensförsörjningsutmaning. Jag tror att frågor som rör lön och löneprocessen och arbetstid blir heta, säger hon.

Marcus Bolin, ny avtals- och för­hand­lings­koor­dinator på Pappers. Förbundet har redan inlett med en rivstart, genom att gå ut med att man tänker kräva löne­ökningar på 4 procent.

– Vi har företrätt våra medlemmar och gjort en bedömning av vad vår bransch tål, säger Marcus Bolin.

Detta är hans andra avtalsrörelse, den första i rollen som förhandlingskoordinator. Titeln avtalssekreterare finns inte längre kvar på förbundet.

– Man vill tona ner att ansvaret för förhandlingarna bara ligger på mig. Det ligger på hela verksamhets­utskottet och ordföranden. Det är ett lagarbete, säger Marcus Bolin.

Han har en annorlunda bakgrund i sammanhanget och har arbetat i många olika branscher och yrken tid­igare.

Till pappersindustrin kom han först när han fick ett arbete på Aspa Bruk utanför Askersund 2010.

– Det fanns en närvaro och styrka i Pappers som jag aldrig hade känt i något fackförbund förut. Där bestämde jag mig för att bli engagerad.

Sedan 2016 är han anställd på förbundskontoret.

Madelene Engman, avtalssek­re­terare, GS Facket: Gör sin andra avtals­rörelse. Den första gjorde hon 2017. Hon är tacksam över den långa avtalsperioden, som gett parterna gott om tid att utvärdera det de kom överens om under förra avtalsrörelsen och också till att förbereda nästa.

– Tiden går fort. Helt plötsligt är man där igen. Jag tycker att vi nu har hunnit se hur våra avtal hanteras och uppfattas. Vissa områden har nyligen gåtts igenom i partssammansatta grupper och landat i ganska stora förändringar. Där kan det dyka upp frågor som behöver justeras, säger Madelene Engman.

Hon konstaterar att det alltid finns önskemål om förbättringar. I högkonjunkturer brukar det komma upp frågor i avtalsrörelsen som relaterar till arbetstid och arbetsmiljö, det är hennes erfarenhet.

Madelene Engman har tidigare arbetat som central ombudsman med förhandlingsansvar på förbundet sedan 2009.

Jolan Wennberg, avtals­sekreterare på Livs­medels­arbetare­förbundet sedan 2017.

– Det kändes stort att få bli avtalssekreterare för förbundet. Jag är ”livsare” och blev medlem 1988. Att få ett uppdrag som detta 29 år senare är både fint och ansvarsfullt.

Jolan Wennberg var från början anställd inom slakt- och charkområdet och valdes till huvudskyddsombud i början av 1990-talet för sin klubb. Senare blev han regionalt skydds­ombud på avdelningsnivå, vilket omfattade hela livsmedelsindustrin.

Sedan 2002 har han varit anställd som förhandlingsombudsman på Livs. Jolan Wennberg tror att real­lönerna och sysselsättningen blir stora frågor för Livs i avtalsrörelsen, liksom lönerevisionen och hanteringen av den.

– Vi har även diskussioner kring arbetsmiljön, jämställdhet, arbetstider och kvinnors löneandel i förhållande till män.

Han är stolt över sin bakgrund, att ha gått hela vägen från golvet upp till förhandlingsrummet.

– Vi är inga jurister, vi är förhandlare som ska hitta överenskommelser som båda parter kan leva med. I den mån vi behöver jurister så har vi LO-TCO Rättsskydd som bollplank. Vår roll är inte att slå den andra parten i huvudet med en tjock lagbok.

Häng med från starten när Lag & Avtal bevakar avtalsrörelsen: Beställ nyhetsbrevet här

Hanna Byström, förhandlingschef på Innovationsföretagen, lockades av erbjudandet hon fick i våras om att få vara med och bygga upp en ny organisation i ett nytt förbund.

Hon har tidigare varit förhandlingschef på Kompetensföretagen i sex år.

– Det triggade mig extra mycket att få vara med från början. Vi vill vara med och forma framtidens arbets­marknad. Jag tänker att vi parter i framtiden kanske kommer att samarbeta mer kring frågor som vi inte alls gör i dag, säger hon.

Kompetensföretagen hade avtal med 32 fackliga organisationer, Innovationsföretagen har avtal med tre: Unionen, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekteter.

Förbundets förhandlingsdelegation inleder sitt arbete nu i höst och ska inom kort träffa Unionens förhandlingsdelegation.

– Vi vill prata om hur vi vill förhandla avtalet och hur mycket partsgemensamt arbete som har pågått under avtalsperioden, säger Hanna Byström.

Johan Mann, förhandlingschef IT & Telekomföretagen, ansvarig för kollektivavtal för it-branschen.

Har varit förhandlingschef på IT & Telekomföretagen sedan sommaren 2016 och hunnit med en avtalsrörelse i sin nuvarande roll.

Innan dess har Johan Mann haft flera andra roller inom Almega. Bland annat har han varit förhandlingschef på Vårdföretagarna och förhandlat för andra förbund.

Johan Mann upplever att parterna haft bra diskussioner i sina arbetsgrupper sedan förra avtalsrörelsen.

Ett problem parterna i it-sektorn möter är att det inte är alldeles givet att företagen är anslutna till arbets­givarorganisationen eller ens har kollektivavtal.

– Vi kan ibland ha svårt att attrahera nystartade företag att bli medlemmar och gå in i den svenska modellen.

Johan Mann menar att både it-före­tagen och deras anställda vill ha stor självbestämmandegrad och är vana vid att kunna välja mellan olika saker.

– Då kan vi inte bara erbjuda en sak. Vi måste möta kraven på flexibilitet. Vi fortsätter att diskutera mellan parterna hur vi kan modernisera avtalen, göra dem mer flexibla och även pedagogisera dem så att de blir mer lättillgängliga.

Annars ser Johan Mann på sikt risk för att det blir stora växande branscher där täckningsgraden är låg.