Här är medlarna i hotell- och restaurangkonflikten

2020-11-09 13:24 Tiina Demargne  

Det är Claes Stråth och Anders Hammarbäck som fått i uppgift att medla i tvisten mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita om nytt kollektivavtal, meddelar Medlingsinstitutet.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har som Lag & Avtal berättat varslat om strejk från den 17 november. Dessutom kan strejken komma att utökas från den 19 november. Varslet berör sex företag på sex orter.

"Visita har vägrat att gå med på de löneökningar som avtalen i industrin har satt och motsätter sig därmed märket. Visita vill inte heller gå med på lösningar som skapar tryggare jobb och ordning och reda i branschen", skrev HRF i ett pressmeddelande i fredags.

”Att mitt under den värsta krisen någonsin hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till”, svarade arbetsgivarna, enligt TT.

Claes Stråth är bland annat tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet och Anders Hammarbäck är tidigare förhandlingschef på SKTF och Vision.

Sex företag berörs

Två företag tas ut den 17 november, ISS Facility Services och berör Kraftkällan Restaurang, Forsmark, samt Compass Group och ett större antal restauranger i koncernen i Södertälje.

Från den 19 november tas ytterligare fyra företag ut i strejken. Dessa är Nya Grand Hotel i Stockholm, Scandic i Helsingborg, Clarion Hotel i Trelleborg och Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg.

Parallellt gäller blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertid på hela avtalsområdet.

TT

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna