Konflikthotet mot privatvården avblåst

2021-01-14 15:03 TT  

Det blir ingen konflikt i den privata vården. Båda parter, LO-facket Kommunal och Almega Vårdföretagarna, har tackat ja till medlarnas bud. Men hur avtalet ser ut är uppenbart väldigt känsligt.

Inför beskedet att parterna säger ja till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården. Först ett varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha brutit ut på fredag, och om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden.

Nu blir det inte så. Konflikten har handlat om att Kommunal velat ha lika höga lönepåslag som man fått i den offentliga vården, men där arbetsgivarparten velat ha en finansieringslösning på plats för de extra lönekostnaderna till yrkesutbildade och ändå hålla överenskommelsen inom det så kallade märket, industrins lönenormering, på 5,4 procent på 29 månader.

Vill inte säga något

Avtalet håller sig inom märket, säger båda parter liksom medlarna.

Men hur det har gått till, när Kommunals medlemmar uppenbart fått mer betalt än märket, vill ingen berätta. Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering vill inte säga om facket fått betala med några försämringar på annat håll. Kommunal säger i sin tur att de tvingat arbetsgivarna att backa, men hänvisar i övrigt till medlarna hur beräkningarna ser ut för att trycka in den extra lönesatsningen inom märkets ramar.

– Jag är inte beredd att säga någonting nu, säger medlaren Gunnilla Runnquist utan hänvisar i stället till en kommande rapport från Medlingsinstitutet.

Läs mer: Kommunal yrkade på 0,5 – fick 0,6

I ett pressmeddelande skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin:

"Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar".

Vårdföretagarnas Antje Dedering:

"Det har varit tuffa förhandlingar men jag är lättad över att vi kommit överens om ett nytt avtal där bland annat en extrasatsning på yrkesutbildade ryms inom det så kallade märket. Vi har varit positiva till en extrasatsning så länge den har kunnat finansieras, vilket den nu har", skriver hon.

Avtalet berör cirka 55 000 anställda inom privat vård och omsorg.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna