”Las-utredningen måste skjutas upp”

2020-02-19 11:40 Elisabet Örnerborg  
Claes Stråth, Medlingsinstitutets tidigare generaldirektör. Foto: Urban Orzolek

Medlingsinstitutets tidigare generaldirektör Claes Stråth ser Las-utredningens sammanträffande med avtalsrörelsen som ett problem. – Politikerna borde senarelägga datumet för när utredningen ska presenteras.

– Annars styr resultatet förhandlingarna och förstärker den ena eller den andra partens position, beroende på vad utredningen kommer fram till, säger Claes Stråth till Lag & Avtal.

För samtidigt som anställningsskyddslagen utreds och ska vara klar den 31 maj, har arbetsmarknadens parter fått en möjlighet att träffa avtal om anställningsskyddet.

Läs mer: Las-utredaren väntas föreslå sex undantag

Claes Stråth har varit med om många avtalsrörelser ända sedan 1975.

– De åren har gjort mig ödmjuk i att bedöma hur det ska gå. Det kan hända något som ändrar saken i grunden. Det är många frågor uppe på förhandlingsbordet den här gången, säger han.

– Ska man ha reallöneökningar? Låglönesatsning? LO-grupper på den privata sidan vill ha avsättning till pensionen, LO-grupper i offentlig sektor har redan bättre pension. Sedan är det Las-frågan. Många komponenter kan underlätta att komma överens. Det kan också försvåra.

Vad särskiljer den här avtalsrörelsen?

– Det tydligaste är att LO-förbunden inte har kunnat komma överens, vare sig om Las-frågan eller om lönekraven. LO-förbunden stöder ju varandra för de gemensamma kraven. Nu har de en försvagad position. Kommunal anser sig starkare på egen hand.

Parternas förhandlingar om Las pausade

Parterna förhandlar, parallellt med den statliga utredningen om ett moderniserad arbetsrätt, om ett eget förslag. Dessa partsförhandlingar har pausat under avtalsrörelsen, men ska återupptas i augusti.   

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna