Medlare: Skjut upp avtalsrörelsen

2020-03-19 20:56 TT  
Erland Olauson, Ordförande för Opo, Opartiska Ordföranden. Foto: TT-Bild

De opartiska ordföranden, Opo, som leder industrins avtalsförhandlingar vill att förhandlingarna skjuts upp, skriver Arbete. Kollektivavtalen går ut den sista mars, men nu vill medlarna att man förlänger dem till den sista oktober på grund av coronaviruset.

Parterna har fram till klockan 13 på fredagen på sig att svara.

Tidigare i veckan föreslog Kommunal att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skulle skjutas upp till i höst.

"Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det här läget kan vi inte förhandla", sade Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

SKR har ännu inte svarat på förslaget. Joakim Larsson (M), ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation, säger till Dagens Samhälle att han har "stor förståelse för att Kommunal resonerar så i det här samhällsfarliga läget".

– Nu får vi sätta oss ned och tillsammans resonera om vad som är den bästa lösningen i den här exceptionella situationen. Vi har ju också ett antal andra fackliga parter att diskutera den här frågan med, säger han vidare till tidningen.

Läs också: Pressmeddelande från Opo.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna