Pappers lönekrav: "Saknar helt verklighetsförankring"

2019-09-04 12:09 TT  
Per Hidesten. Foto: Håkan Flank

Fyra procent eller en dryg tusenlapp i månaden. LO-förbundet Pappers är först ut med sitt lönekrav inför vinterns stora lönerörelse. – Saknar helt verklighetsförankring, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Den stora avtalsrörelsen är i gång. I vår ska runt tre miljoner löntagare ha fått nya löneavtal på plats.

LO-facket Pappers vill ta kommandot innan LO-samordningar och industrinormeringar kommit på plats.

– Vi vill tidigt vara tydliga med vad vi tycker. Vi vill sända en signal till vår motpart, säger Pontus Georgsson, nyvald ordförande i Pappers.

Lönsamheten i pappers- och massaindustrin är hög, enligt förbundet, samtidigt som lönerna för pappersarbetarna inte hängt med.

– Vi motiverar kraven med flera år av bra och lönsamma investeringar i branschen, och man har tagit ut stora vinster. Under lång tid har vi fått löften om att få en större del av kakan, men det har vi inte fått. Nu vill vi ha det.

Hotande sprickor

Arbetsgivarparten har föga förvånande en totalt annan världsbild. En lågkonjunktur hotar och det är utifrån de förutsättningarna som Industriarbetsgivarna vill förhandla.

– Vi går in i den här lönerörelsen med målet att växla ner löneökningstakten, säger Per Hidesten.

Det förra treårsavtalet, som löper ut i vår, gav drygt två procent årligen. Med en relativt blygsam löneglidning har löneökningarna i arbetslivet legat på totalt runt 2,5 procent per år de senaste åren.

Läs mer: PTK: För stressigt med både avtalsrörelse och lasförhandlingar

Men Pappers har förmodligen inte bara arbetsgivarna att kämpa emot. Lönekravet är inte förankrat internt hos LO. Genom sitt krav sätter man nu tryck på hela LO som har som mål att gå fram med ett gemensamt lönekrav, något LO visserligen har misslyckats med flera gånger de senaste lönerörelserna. Dessutom finns industrins kommande löneavtal som kommit att bli norm på hela arbetsmarknaden senaste 20 åren _ något allt fler LO-förbund tyckt sig ha kommit att bli en tvångströja och medfört lägre löneökningar än vad företagen haft råd med.

– Om det är industrinormeringen eller inte, men vi har fått för lite, säger Pontus Georgsson.

Mer inflytande

Samtidigt tror han inte att Pappers kommer att kunna bryta industrins lönenormering, "märket". Det tänker sig inte Per Hidesten heller.

– Industrinormeringen kommer att gälla Pappers också.

Och LO-samordningen står Georgsson fortsatt bakom.

– Det vi delar med 6F (flera LO-fack inom byggbranschen) är att alla vill ha ett tydligare inflytande, säger han.

Men avsikten är inte att spräcka LO.

– Vi har gjort bedömningen att det finns det utrymmet för oss. Sedan ska vi sitta tillsammans med våra vänner i LO och diskutera. Men vi sätter våra avtryck nu. Pappers är det näst minsta förbundet i LO, och vi behöver kanske göra det för att synas.

LO vill inte kommentera Pappers krav.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna