Avtalsrörelsen

Så blir industrins löneavtal

Industrifackens fem företrädare, Martin Linder, Unionen, Per-Olof Sjöö, GS, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, Hans-Olof Nilsson, Livs, och Anders Ferbe, IF Metall. Foto: Calle von Scheele

(Uppdaterad) Löneavtalet inom industrin är klart. Avtalet ger löneökningar på 6,5 procent under tre år.

Publicerad

Med start klockan tolv i dag håller industrins parter presskonferens på Teknikföretagen i Stockholm. Först ut är industrifacken:

– Det nya märket är 6,5 procent på tre år, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, när han inleder presskonferensen.

Löneökninga

Parterna har också kommit överens om avsättningar till flexpension och delpension. Avsättningen blir en halv procent det första året och ytterligare 0,3 procent det tredje avtalsåret.

– Nu har vi i princip flexpension/delpension på hela den privata sidan med några få undantag, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Överenskommelsen innehåller också en låglönsatsning. Arbetsplatser med anställda som tjänar högst 24 000 kronor i månaden får en större lönepott. Arbetsgivarna hävdar att konstruktionen håller sig inom avtalets 6,5 procent.

– Låglönesatsningen är enligt den modell som LO-samordningen krävde, säger Hans-Olof Nilsson, ordförande i Livs.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att avtalet innebär höjda reallöner. Han förklarar att de lågavlönade bidrar med 1 500 till 1 600 kronor till potten under treårsperioden.

Resultatet av det tecknade avtalet i industrin berör cirka en halv miljon anställda och påverkar löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Facken nobbade tidigare i mars de opartiska ordförandenas (Opo:s) förslag om ett treårigt avtal med sammanlagt 5,9 procent i löneökningar. De samverkande förbunden i Facken inom industrin var då också kritiska till att avsättningarna till delpension och flexpension saknades, liksom satsningar på de lägst avlönade.

Även arbetsgivarna uttrycker att de är nöjda med avtalet, men skulle ha önskat en något lägre nivå på löneökningarna.

-Vi hade hoppats på att växla ner löneökningstakten lite mer, men det är ett steg i rätt riktning. Vi hoppas att det blir ett bra avtal för oss, säger Maria Möller, förhandlingschef på SLA.

Hon har tillsammans med Anders Weihe på Teknikföretagen representerat arbetsgivarna i den lilla grupp som förhandlat om märkets nivå.

Anders Weihe poängterade att låglönesatsningen som LO-sidan fått igenom inte är ett dubbelt märke, alltså ett märke i procent, och ett kronor. Han förklarar att den håller sig inom nivån 6,5 procent på alla de avtalsområden som parterna inom industrin förhandlar.

-Vi betraktar nivån, avtalstidens längd och viktningen av avtalen som normerade för övrig arbetsmarknad, säger han också.