Vårdförbundet: Har SKL och Sobona lämnat dansgolvet?

2019-04-01 10:46 Lena Gunnars  
Annelie Söderberg. Foto: Ulf Huett

(Uppdaterad) Förhandlingarna mellan SKL, Vårdförbundet och Sobona fortsätter. Det gamla avtalet löpte ut igår. Vårdförbundets förhandlingschefs fråga huruvida motparten ens har mandat att förhandla får snabbt svar på tal av SKL:s förhandlingschef.

Har politikerna ens givit SKL/Sobona mandat att förhandla? Förstår de att SKL/Sobona kanske inte visar dem hela bilden? Förstår de konsekvenserna av att gå ytterligare en sommar till mötes med upprörda medarbetare som känner att nu får det faktiskt vara nog?” skriver Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, under rubriken "It takes two to tango", på avtalsbloggen.

Det får SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl att replikera:

”Självklart har våra medlemmar gett oss mandat att förhandla. Under en avtalsrörelse har vi löpande diskussioner med våra medlemmar om mål och inriktning för förhandlingarna. Vårt uppdrag är att sluta avtal som stödjer medlemmarnas verksamheter på bästa sätt”, skriver han i ett mejl till Lag & Avtal.

Det tidigare avtalet förlängs nu tillsvidare.

Trots intensiva förhandlingar hann parterna inte få ett nytt kollektivavtal på plats före den 31 mars.

Parterna enades därför  om att prolongera avtalet (förlänga det) tills vidare, med 14 dagars uppsägningstid.

Läs mer: Löneupprop under brinnande avtalsförhandling

”Vårdförbundet och SKL/Sobona är överens om att vi inte hunnit prata färdigt om alla frågor vi behöver förhandla och förlänger därför det nuvarande avtalet”, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Under förlängningen fortsätter det nuvarande centrala kollektivavtalet att gälla i alla delar.

Avtalet omfattar sammanlagt omkring 90 000 anställda i regioner, kommuner och kommunala bolag.

Enligt det kommunala huvudavtalet, som undertecknats av OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, får lokala förhandlingar inte föras samtidigt som det pågår centrala förhandlingar.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna