Nyheter

Transports uteslutning av SD-politiker prövas i hovrätten

Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: TT-Bild
Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: TT-Bild

Det var fel att utesluta SD-politikern Mats Fredlund ur fackförbundet, fastslog Stockholms tingsrätt i mars. Nu beviljas Transportarbetareförbundet prövningstillstånd i Svea hovrätt.

Publicerad

Transport överklagade i slutet av mars Stockholms tingsrätts dom, som föll den 4 mars, om ogiltigförklaring av förbundets beslut att utesluta SD-politikern.

Enligt domen saknades stöd i förbundets stadgar att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund efter att han valts in i Kiruna kommunfullmäktige i valet 2018

Transport skrev i överklagandet till Svea hovrätt att ideella föreningars rätt att själva sköta sina inre angelägenheter är grundläggande i en demokrati. Transport anser vidare att det är klarlagt att förbundet tolkar sina stadgar på så sätt att uteslutningsgrund föreligger av medlem som aktivt företräder SD. Fackförbundet anser också att det saknas rättsligt stöd för tingsrättens ståndpunkt att det ska göras en objektiv tolkning av stadgarna, enligt ett pressmeddelande från LO-TCO Rättsskydd.

Som Lag & Avtal tidigare berättat har flera medlemmar uteslutits ur Transport genom åren för att de varit aktiva i Sverigedemokraterna.

Fackförbundet menar att Sverigedemokraternas politik strider mot själva grundidén med facket där ”alla - oavsett hudfärg, religion och etnisk bakgrund – tillsammans tar kampen för villkoren på arbetsmarknaden”.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev