Avtalsrörelsen

Byggnads: Klokt pausa avtalsförhandlingarna

Johan Lindholm, Byggnads ordförande. Foto: Terese Perman
Johan Lindholm, Byggnads ordförande. Foto: Terese Perman

CORONAVIRUS. LO:s styrelsen har fattat beslutet att skjuta upp förhandlingarna i årets avtalsrörelsen till oktober. – Klokt beslut att göra paus i avtalsförhandlingarna. Nu behöver vi förbereda och fokusera på det viktiga i denna svåra stund, kommenterar Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Publicerad

Som Lag & Avtal berättade meddelade facken och arbetsgivarna inom industrin i fredags att parterna enats om att återuppta avtalsförhandlingarna i höst. Detta på förslag från medlarna, De opartiska ordföranden, Opo. Budskapet från LO och Svenskt Näringsliv var samma dag på en presskonferens att man rekommenderar samtliga arbetsgivare att förlänga avtalen till den 31 oktober.

– Det går inte att jämföra med de kriser vi tidigare sett historiskt. Den här gången är det en utompåverkan från coronaviruset, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Avtalsförhandlingarna återupptas 1 oktober.

– Viktigt både för våra medlemmar och samhället att vi parter tar ansvar och löser saker i rätt ordning. Vi står redo första oktober, säger Johan Lindholm, i ett pressmeddelande.

Beslutet är inte okomplicerat konstaterar Byggnads avtalssekreterareTorbjörn Hagelin enligt pressmeddelandet.

– Vad det innebär i detalj behöver vi nu diskutera med våra motparter på arbetsgivarsidan. Förhandlingar kring ansvarsfulla lösningar på det akuta läget på arbetsmarknaden just nu pågår redan för fullt. Vi förstår att många företag har det tufft, men arbetstagarna får inte heller lämnas åt sitt öde. Nu måste vi hjälpas åt.