Nyheter

CV-experten: ”Så blir du alltid kallad till intervju”

Monica Renstig, karriärrådgivare och författare.
Monica Renstig, karriärrådgivare och författare.

Vi skriver för långt, tråkigt – och är inte nog säljande. Här avslöjar karriärrådgivaren knepen som gör att du blir kallad till intervju.

Publicerad

– Jag brukar säga att inga svenskar kan skriva CV. De tror att det är en kronologisk uppradning av alla deras anställningar och utbildningar, men så är det inte. Om man bara rabblar upp allt man någonsin har gjort så lämnar det öppet för arbetsgivaren att gissa vad du kan, och hur bra du är på ditt jobb, säger Monica Renstig.

Hon är karriärrådgivare och författare till boken ”Planka CV: Lär av de bästa – och kom till intervju”. Ett första misstag är att man tar med meriter som inte har någon relevans för det jobb man söker. All ovidkommande information ska rensas bort, för personen som tittar på din ansökan bestämmer sig efter cirka 15 sekunder.

Läs också:

Då är det viktigt att du sticker ut från mängden och visar hur väl du passar för tjänsten. När rekryterare går igenom kanske hundra ansökningar så krävs det att ditt CV är säljande. Ett sätt att ta reda på sina styrkor och bygga självförtroende är att för sig själv göra en kompetensinventering.

– Man ska skriva ned alla sina arbetsplatser, under exempelvis de tre senaste åren. Sedan ska man analysera, ”vad är det bästa jag någonsin har åstadkommit i mitt yrkesliv, som jag är stolt över?”. Det ska helst vara en svårighet som man har överkommit. Välj ut dina tre bästa prestationer, och de bör ha lett till mätbara resultat. Sedan beskriver man steg för steg hur man gick till väga för att lösa utmaningen, säger hon.

Allt i ansökan ska vara jobbrelaterat. Det personliga brevet ska särskilt lyfta det som gör att just du matchar den sökta tjänsten. I meritförteckningen är tricket att omvandla alla tidigare anställningar och arbetsuppgifter till kunskaper och färdigheter.

– Om du har jobbat för ett företag som har stjärnstatus i branschen så ska det stå i den första raden. Man måste hjälpa arbetsgivaren att göra processen kort, och om man gör det, och matchar sin kompetens med vad arbetsgivaren kan tänkas behöva, så blir man alltid kallad till intervju, säger karriärrådgivaren.

Och glöm inte att skicka ditt CV med ett personligt utformat brev även till företag som inte söker folk. För du har i snitt bara åtta procents chans att bli kallad på intervju när du söker ett utannonserat jobb. Och sumpa inte allt med stavfel.

– Det är fruktansvärt ibland. Man stavar fel på företaget och på personen som man ställt ansökan till. Det är tyvärr ganska vanligt att ansökningarna är fulla med stavfel, och redan där är det över, säger Monica Renstig.

6 råd för att maxa ditt cv

* Ta bort tidigare anställningar och erfarenheter som inte har relevans för tjänsten du söker.

* Ditt personliga brev ska vara på max en halv sida, och själva meritförteckningen på bara en sida.

* Inled inte brevet med namn och ålder. Det står på andra ställen. Öppna med det som är mest relevant för jobbet du söker redan i första raden.

* Du måste vara säljande. Om du har svårt att marknadsföra dig själv så har säkert din närmaste omgivning koll på dina styrkor.

* Istället för att rada upp kunskaper. Välj ut dina tre bästa prestationer som har lett till mätbara resultat och skriv dessa i punktform.

* Skicka ditt CV till arbetsplatser som inte söker. Du har bara åtta procents chans att kallas till intervju på utannonserade jobb.