Nyheter

Därför lämnar Kommunal las-förhandlingarna

Lenita Granlund, avtalssekreterare, Kommunal. Foto: Jörgen Appelgren

Kommunal är ett av de fem LO-förbunden som nu lämnat las-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Här kommenterar förbundets avtalssekreterare Lenita Granlund några av orsakerna.

Publicerad

– Förslagen till avsiktsförklaring förhandlades fram utan att det hade förankrats med Kommunal, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare till Lag & Avtal.

Enligt Lenita Granlund ville Kommunal fortsätta förhandla och hade lämnat förslag till LO-styrelsen på hur det skulle kunna gå till.

– Det har vi fått nej på från LO-styrelsen. Från Kommunals sida hade vi inte sett behovet av att förhandla om så långt gående förändringar av Las som nu varit uppe i ett förslag till avsiktsförhandling. Det är förändringar som går mycket längre än vad som krävs i Januariöverenskommelsen. För Kommunals del är det svårt att se någon vinst med sådana förändringar, skriver Lenita Granlund i ett mejl till Lag & Avtal.

Enligt henne förhandlades förslagen till avsiktsförklaring fram utan förankring med Kommunal.

– Men när vi fick klart för oss att förhandlingarna ändå gått så långt har vi alltså gett ett förslag på hur de skulle kunna fortsätta, så att även Kommunals branscher är representerade i förhandlingarna. När vi fick nej på det av LO-styrelsen kände vi oss  tvungna att kliva av, eftersom vi inte har förtroende för hur LO skött förhandlingarna, menar Lenita Granlund.

Hon konstaterar att förbundet just har slutit en principöverenskommelse med motparten SKR, tidigare SKL, om omställning.

– Det är en principöverenskommelse som stärker anställningstryggheten för både visstids- och tillsvidareanställda. Då kan vi inte förhandla om det motsatta på den privata sidan.