nyheter

Darko Davidovic slutar på IF Metall

Darko Davidovic har varit IF Metalls förbundsjurist sedan oktober 2011.

IF Metalls förbundsjurist slutar. Förbundsledningen säger sig ha varit ovetande om bisysslorna och fortsätter sin internutredning.

Publicerad Uppdaterad

I fredags stod det klart att IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic lämnar sin anställning. Förbundets budskap är att parterna ”beslutat att gå skilda vägar från och med nu”. Men förbundssekreterare Martin Gunnarsson vill inte gå in närmare på om det rör sig om ett avskedande eller en uppgörelse.

Orsaken är avslöjandena som har publicerats i flera omgångar sedan slutet av januari av medlemstidningen Dagens Arbete. Efter en förlorad marktvist med en mångmiljonskuld som följd gör Kronofogden månatliga utmätningar hos förbundsjuristen. Darko Davidovic har på olika sätt utfört juridiska tjänster vid sidan av sin anställning på IF Metall. Han har titulerat sig jur.kand trots att han inte har juristexamen. IF Metall har låtit den blivande förbundsjuristen studera med lön, men antalet högskolepoäng är förvånansvärt lågt.

Av de senare avslöjandena i Dagens Arbete framgår att Darko Davidovic har ägnat sig åt affärsverksamhet gentemot flera främmande länder, vid sidan av sin tjänst som förbundsjurist. Sedan mars 2021 har han haft ett aktiebolag tillsammans med en man som är anställd på BAE Systems Bofors. Darko Davidovic var under 2022 bolagets VD. IF Metall har omfattande facklig verksamhet på BAE Systems.

Förbundssekreterare Martin Gunnarsson säger till Dagens Arbete att man inte känt till de affärer som Darko Davidovic ägnat sig åt. Varför kansliledningen svävat i ovetskap är något som ska utredas.

”Finns det brister och hål i våra egna kontrollsystem? På pappret är de ganska gedigna. Men behöver vi ha det på något annat sätt? Det måste utredningen titta på. Det är klart vi måste titta på om vi behöver förfina systemet och göra det ännu finmaskigare. Det självkritiken måste vi ha och den spegeln måste vi våga titta i” säger Martin Gunnarsson till Dagens Arbete.

Lag&Avtal söker en intervju med företrädare för IF Metalls kansliledning.

Läs mer: