nyheter

Det händer på LO-kongressens första dag

LO-kongressen 2024 hålls i Stockholm Waterfront building.

Idag inleds LO:s trettionde kongress. Ombuden samlas i Stockholm Waterfront vid lunch. Efter Pim van Dorpels avhopp jobbar valberedningen med att ta fram ett annat förslag till ny LO-ordförande efter Susanna Gideonsson.

Publicerad Uppdaterad

Kongressens första dag är kort, den startar klockan 12:00 och slutar klockan 18:00. Det är huvudsakligen formaliafrågor som avhandlas dag ett. Kongressen bestämmer dagordning och väljer mötets funktionärer. Bland annat behövs fem ordföranden, åtta sekreterare och tio rösträknare för att hålla ordning på 350 ombud som ska ta ställning till 280 motioner och fatta en rad andra beslut.

På torsdagskvällen kom det överraskande beskedet att Pim van Dorpel, valberedningens förslag till ny LO-ordförande, hoppar av. Därmed öppnar valberedningen på nytt för nomineringar och arbetar för att ta fram ett annat förslag. Valberedningens ordförande är Tomas With, till vardags vice ordförande i IF Metall.

Personvalen var planerade att hållas imorgon, lördag. Ordförandevalet skulle ske strax före lunch,  omkring klockan 12:45 och övriga val strax efter lunch. Huruvida den delen av den föreslagna dagordningen behöver senareläggas för att ge valberedningen mer tid är ännu oklart.

Läs mer: