Nyheter

”EU-domstolen minst lika viktig som AD”

Lag & Avtals EU-rättsexpert Erik Sinander är jur. dr på Stockholms universitet. Foto: Staffan Westerlund

Arbetsrättare, hr-personer och fackligt förtroendevalda måste hålla koll på vad som händer i EU-domstolen. Det påpekar Erik Sinander, jur. dr på Stockholms universitet. EU-domstolen är egentligen den högsta domstolen i Sverige och det som bestäms där måste man hålla reda på, påminner Erik Sinander.

Publicerad

– Det är inte säkert att en tio år gammal dom från Arbetsdomstolen är förenlig med EU-rätten. Det kan ha kommit en ny dom från EU-domstolen som har gjort att den tidigare AD-domen är överspelad.

Han fortsätter:

– EU-rätten är en del av svensk rätt - den är till och med överordnad svensk rätt. Så det gäller att ha koll på vad som händer i EU-domstolen. Det som sägs där gäller även i Sverige. Så EU-domstolen är minst lika viktig som Arbetsdomstolen.

Du håller en halvdags kurs den 24 januari med fokus på EU-rätten - vad tänker du att deltagarna ska få med sig?

– Jag hoppas att kursen bidrar till att man förstår vilken betydelse EU:s arbetsrätt har för svensk del. Och att man förstår rättsutvecklingen och den färska praxis som finns från EU-domstolen.

Finns det krockar mellan EU-rätten och lagar, regler och avtal i Sverige?

– Ja. EU-rätten tar inte alltid hänsyn till hur det ser ut i Sverige med vår svenska modell med kollektivavtal. Det är andra arbetsrättslig system som har stått modell för EU:s arbetsrätt.

Vilken är den största skillnaden mellan arbetsrätten i Sverige och inom EU-rätten?

– Den svenska arbetsrätten utgår från kollektivavtalsreglering det gör inte EU:s.

– Det betyder att en del av de lösningar vi har här inte står sig arbetsrättsligt i EU.

Anmälan till kursen här.