Nyheter

Facken stoppade kontroller på storföretaget

Protester. Ett börsnoterat bolag har nyligen valt att enbart göra utdrag från belastningsregister på de allra högsta tjänsterna efter invändningar från den lokala fackföreningen.

Publicerad

– Vår roll är inte att medverka till ett övervakningssamhälle, säger Metallklubbens representant till Lag & Avtal.

Under hösten kontaktade företagsledningen i det börsnoterade bolaget personalens representanter i Unionen, Akademikerförbundet och IF Metall. Ämnet var utdrag ur belastningsregister, och fram till dess hade företaget bara genomfört dessa kontroller inför rekrytering av de allra högsta tjänsterna, som vd, cfo och liknande.

– På de högsta tjänsterna tyckte vi att det var motiverat, framför allt när det gäller ekonomisk brottslighet. Höga chefer kan styra över och hantera pengar, det finns också risk för utpressning, säger Metallklubbens vice ordförande på börsbolaget.

Men IF Metall sa bestämt nej till att kontrollera registerutdrag hos lägre chefer och övriga anställda.

– Ska man kontrollera alla hittar man alltid något. Ingen är snövit. Det kan vara fortkörningsböter eller att man snodde ett tuggummi i mataffären som ung. Sådant är inte relevant, säger Metall-representanten.

Han anser att om man dömts för ett brott och suttit av fängelsestraff eller drabbats av någon annan påföljd ska brottet anses sonat. Det ska inte påverka arbetslivet.

Unionens representant på det aktu­ella börsföretaget är mer positiv till generella bakgrundskontroller och sa ja till detta.

– Har man inte gjort något så har man ju inget att dölja. Men allt handlar om omdöme. Jag litar på att vårt företag hanterar s­ådana här uppgifter på ett sunt sätt. Det ska bara vara uppgifter som är relevanta för tjänsten som ska påverka rekryteringen, säger hon.

Lag & Avtal har varit i kontakt med företagets hr-chef som dock avböjer att medverka i artikeln. Företagsledningen valde att avstå från att på försök utvidga bakgrundskontrollerna till fler tjänster, e­ftersom både Akademikerförbundet och IF Metall sa nej. IF Metalls representant är mycket nöjd med beslutet.

– Man ska ha chansen att kunna komma tillbaka till arbetslivet efter avtjänat straff. När man letar efter belastande saker på det här sättet vet man egentligen inte vad man söker efter. Då uppstår frågan vad man ska göra med resultatet av kontrollen, och allt detta kostar dessutom mycket pengar. Det är inte värt det.

Men Unionens representant är orolig för följderna av att inte kontrollera nyanställda.

– Det förekommer ju brott på en sådan här stor arbetsplats. Därför är det bra att fånga upp sådana beteenden innan någon anställs. Det spelar ingen roll om personen är högt upp eller långt ner i organisationen. Om den personen är brottsling är det bra att veta.