krönika

Georg Frick: Arbetstidsförkortningen är redan genomförd

Det ökade distansarbetet har i praktiken inneburit kortare arbetstid, enligt artikelförfattaren.

"Det är slående att inom stora delar av arbetsmarknaden har det redan skett en smygande arbetstidsförkortning", skriver Georg Frick.

Publicerad Uppdaterad
Georg Frick , skriver krönikor för Lag & Avtal. Han är personalvetare, arbetsrättskonsult och författare..

I skrivande stund pågår Vårdförbundets konflikt bland i form av övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.

Jag noterar att en av frågorna som konflikten avser är frågan om arbetstid. Vårdförbundet har bland annat yrkat på arbetstidsförkortning.

SKR har å sin sida svarat att det inte är möjlighet då det ”saknas” arbetstimmar inom vården i relation till de olika vårdbehov som finns. Och det äger säkert sin riktighet.

Jag vill dock göra läsaren av denna krönika uppmärksam på att jag inte tar ställning i denna konflikt utan här gör jag endast en reflektion avseende frågan om förkortning av arbetstiden eller rättare sagt den förkortning som redan har skett fast ingen såg den komma.

Det är slående att inom stora delar av arbetsmarknaden har det redan skett en smygande arbetstidsförkortning. Det förekommer således inte ett gemensamt arbetstidsmått så som det tidigare gjort, läs 40 timmars arbetsvecka med industrin som mall.

Denna arbetstidsförkortning har skett helt utanför den officiella debatten och offentlighetens strålkastare. Inga konflikter, inga lagändringar, inga ändringar i kollektivavtal, men ändå stor förändring.

Många arbetstagare inom olika former av administrativa yrken har i huvudsak efter pandemin getts möjlighet att arbeta på distans, förvisso i olika omfattning. Och ja, det gäller förvisso inte alla inom administration men hyggligt många ändå. På denna punkt har olika arbetsgivare valt att hantera frågan olika.

Huruvida distansarbete är en arbetstidsförkortning eller endast ökad flexibilitet kan förvisso diskuteras. Likaså flexibilitet för arbetsgivare, arbetstagare eller kanske båda parter. Men bara det att restid till och från arbetet faller bort innebär en förkortning (ja, det är inte arbetstid… men nettoeffekten blir ändå en förkortning). Möjligheten att själv styra arbetsdagen har ökat. Kanske möjlighet att besöka tandläkaren, vårdcentralen, lämna bilen på service, starta tvättmaskinen eller någon annan privat uppgift.

Förvisso är argumentet mot detta att många som jobbar på distans arbetar fler timmar, det förekommer därmed risk för dold övertid, svårt att koppla av och koppla ifrån. Och så är det säkert.

Men oavsett vad kommer jag tillbaka till min notering att det på det stora hela har skett en tämligen omfattande arbetstidsförkortning i det tysta, men vi upptäckte det först i efterhand.