Nyheter

Han leder arbetet mot arbetslivskriminalitet

Ola Pettersson, tidigare chefsekonom på LO, blir ordförande för den nya delegation mot arbetslivskriminalitet. Foto: Robin Ek/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar ny delegation mot arbetslivskriminalitet som tillsätts av regeringen. Foto: Robin EK/TT
Johan Lindholm; Byggnads ordförande. Foto: Terese Perman
Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen. Foto: Lena Engstrand

Det blir Ola Pettersson, tidigare chefsekonom vid LO, som ska leda regeringens nationella delegation mot arbetslivskriminalitet.

Publicerad

– Jag ser att det här är ett växande samhällsproblem och jag ser mycket fram emot att få bidra till att bekämpa det, säger Ola Pettersson, tidigare chefsekonom på LO, under den digitala presskonferensen på måndagen, där regeringen presenterade den nya delegationen.

Han framhåller att det ska vara schysst konkurrens mellan företagen och att bekämpandet av arbetslivskriminalitet också handlar om att värna skatteintäkter för svenska skattebetalare.

– Skurkföretag som snedvrider konkurrens och utnyttjar människor ska inte finnas på svensk arbetsmarknad, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Hon konstaterar att aktörer som bedriver arbetslivskriminalitet ofta kombinerar olika regelöverträdelser på flera områden.

Delegationen ska därför enligt direktivet verka samlande och stödjande, främja samverkan mellan myndigheter och bidra till ett utökat erfarenhetsutbyte. Dessutom ingår det att förstärka kunskapen om arbetslivskriminaliteten i Sverige och sprida kunskap om internationella erfarenheter.

En av delegationens viktiga uppgifter är att samråda med arbetsmarknadens parter. Delegationen har därför representanter från både fack- och arbetsgivarsidan, liksom från Medlingsinstitutet. Tillväxtverket och Polisen har också ledamöter.

– Jag och Byggnads medlemmar har länge larmat om kriminella organisationer som förstör vår bransch. Det är naturligt att vi tar plats i delegationen och jag kommer att ta mina medlemmars verklighet in i mötesrummet. Ingen kommer att kunna blunda för hur verkligheten ser ut, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, som också ingår i delegationen kommenterar deltagandet:

– Sverige behöver fortsätta arbetet med att stärka tryggheten på arbetsmarknaden. Transportföretagen är en viktig aktör för att samhället ska fungera tryggt och vi har många års erfarenhet av samverkan, trygghetsfrågor på arbetsmarknaden och service i människors närmiljö, något som kommer att vara nyckelfaktorer i detta arbete. Jag tycker det är positivt att vi kan vara med i detta arbete och dela med oss av våra erfarenheter.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Slutredovisas 2025

Ola Pettersson, ordförande, tidigare chefsekonom LO
Malin Ackholt, förbundsordförande, Hotell och restaurangfacket
Kristina Alsér, ordförande Tillväxtverket
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Anna Ekstedt, ambassadör mot människohandel
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Anders Wallner, polis och fd utredare
Irene Wennemo, generaldirektör Medlingsinstitutet

Uppdraget ska delredovisas vid tre tillfällen, senast den 17 juni nästa år, senast den 24 februari 2023 och senast den 23 februari 2024. Slutredovisning ska ske senast den 28 februari 2025.

Dir. 2021:74