nyheter

Hon utreder a-kassans krisberedskap

Ordförande i Arbetsdomstolen, Cathrine Lilja Hansson.

Regeringen har utsett Cathrine Lilja Hansson att utreda hur arbetslöshetsersättningen kan fortsätta fungera väl trots olika typer av kriser och ytterst krig.

Publicerad Uppdaterad

utredning

Säkrare a-kassor

Utredningen: ”Arbetslöshetsförsäkringen vid störda förhållanden, allvarlig fredstida kris, höjd beredskap och ytterst krig”

Utredare: Cathrine Lilja Hansson

Klar senast: 30 juni 2024.

Direktiv: 2023:76

På torsdag arbetar Cathrine Lilja Hansson sin sista arbetsdag på Arbetsdomstolen. Men hon har redan påbörjat uppdraget som utredare åt regeringen.

I juni tillsatte arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och övriga regeringen utredningen ”Arbetslöshetsförsäkringen vid störda förhållanden, allvarlig fredstida kris, höjd beredskap och ytterst krig”.

– Jag har börjat arbeta med utredningen. Sekreterare är utsedda, men inte experter ännu, säger Cathrine Lilja Hansson.

Huvudsekreterare blir Susanna Ståhl medan Jenny Bredahl och Lena Jarl är utsedda till sekreterare.

Regeringen konstaterar att det är viktigt att arbetslösa får rätt ersättning i rätt tid, oberoende av om det pågår någon form av kris eller inte. Frågan har aktualiserats av en cyberattack mot Sveriges a-kassor i december förra året. Då tvingades flera kassor att hålla stängt i flera dagar.

Utredaren väntas lämna förslag på hur arbetslöshetsförsäkringen ska kunna handläggas på rätt sätt även vid störningar. Hon ska också utreda möjligheter för regeringen att besluta om undantagslösningar vid en allvarlig fredstida kris. En annan del av uppdraget är att föreslå hur a-kassorna bättre kan delta  i krisberedskapsarbete och det civila försvaret.  

Cathrine Lilja Hansson har en bakgrund som ordförande och administrativ chef på Arbetsdomstolen. Hon har också varit rättschef på arbetsmarknadsdepartementet.

Läs mer: