Nyheter

Journalistförbundet om skyddsombudets död: Det handlar om kränkningen

Johan Lifs, förhandlingschef på Journalistförbundet. Foto: Jörgen Appelgren
Johan Lifs, förhandlingschef på Journalistförbundet. Foto: Jörgen Appelgren

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif, är personligen mycket tagen av huvudskyddsombudet Sanna Wikströms död och anklagelserna mot hennes arbetsgivare Mittmedia. Han hade mycket samarbete med henne i jobbet.

Publicerad

Mittmedia anklagas i tidningen Journalisten för huvudskyddsombudets död. Men vd:n, personalchefen och chefredaktören vill inte ta på sig det ansvaret.

Journalistförbundet har ännu inte bestämt om man ska gå vidare med fallet eller inte, uppger Johan Lif för Lag & Avtal

– När det gäller arbetsmiljön på tidningen, så är det ett pågående arbete där vi stöttar skyddsombuden och klubben, säger Johan Lif till Lag & Avtal.

Sanna Wikström fick avgångsvederlag som motsvarar två årslöner. Johan Lif menar att hon kanske inte skulle ha fått mer om hon hade drivit sitt fall i domstol.

– Men det här handlar om själva kränkningen, att bli skild från sin anställning utan någon som helst grund. Sanna hade inte gjort någonting fel. Ändå anklagades hon för att vara illojal. Hon förstod det inte, vi förstod det inte och inte heller hennes sambo. Han förstår det fortfarande inte. Det var väl det som gnagde i henne. Och att det blev ett sådant avslut som det blev.

Johan Lif uttryckte i tidningen Journalisten att ledningen på tidningen stängt in sig i en sekteristisk bild av sin egen förträfflighet. Han menar att arbetsgivaren saknar den fingertoppskänsla och den kunskap som krävs för att kunna hantera människor i känsliga personalärenden. Att det är ett underbetyg till Mittmedia att man inte hejdar sig, tänker efter och ställer sig frågan om det man håller på med verkligen är rimligt.

– Ledningen har försökt toppstyra väldigt mycket enligt någon sorts mall. Ledningskulturen har blivit okänslig. Bara för att en verksamhet är ekonomiskt pressad behöver det inte ta sig sådana här yttringar. Visst påverkar sådana lägen relationer, men för att det ska bli så här illa krävs någonting mer. Det här är inte normalt, säger Johan Lif.

Han har även i andra sammanhang upplevt att ledningen på tidningen inte har någon insikt om att den ibland kan göra fel.

– Ledningen kan argumentera sig blå för den mest orimliga ståndpunkt. 

Journalistförbundet har idag inte bestämt om eller när man ska gå vidare med Sanna Wikströms fall. Förbundet måste diskutera och analysera vad det är förbundet  i så fall vill uppnå. Att arbetsgivaren ska straffas för sina synder, är det en försäkringsrättslig fråga eller någonting annat? Det ska nu analyseras.

– Det är på intet sätt enkelt och det har inte blivit enklare efter Krokom-domen heller, säger Johan Lif.

Mittmedia vd Per Bowallius kommenterar fackets uttalanden om företagets behandling av personalen och förtroendevalda: – Johan Lif, Journalistförbundets förhandlingschef, är fri att ha vilken uppfattning han vill om företaget, men jag håller inte med honom om den beskrivningen han ger, säger han till Lag & Avtal.

Här publicerar Arbetarskydd Per Bowallius och Mittmedias interna information som gick ut till de anställda i onsdags.