Nyheter

Kabinfacket ger piloterna stöd

När det gäller arbetsvillkoren, scheman och liknande får de strejkande piloterna stöd av både kabinfacket och Transport. "Piloternas strejk handlar om så mycket mer än lön och de har vårt stöd". Foto: TT-Bild

De andra yrkesgrupperna på SAS flyger lågt i lönefrågan, men ger stöd för piloternas schemakrav och arbetsvillkor. "Piloternas strejk handlar om så mycket mer än lön och de har vårt stöd", skriver kabinfackets ordförande Viktoria Svensson.

Publicerad

Vad gäller arbetsvillkoren, scheman och liknande får piloterna stöd av både kabinfacket och Transport.

Om piloternas lönekrav är hållningen mer neutral.

– Vi har inte alla detaljer runt det här. Det är inte klarlagt vad de har för lönekrav, säger Johan Eriksson, ordförande för Transports flygavdelning.

Privilegierad yrkesgrupp

Piloterna hänvisar till att de tidigare stått tillbaka lönemässigt i spåren av SAS-krisen för några år sedan. Om det stämmer eller inte, kan inte Johan Eriksson bedöma. Transport gick i alla fall inte med på några lönesänkningar eller liknande då.

– Nej det gjorde vi inte, vi har våra riksavtal, säger Johan Eriksson.

I opinionen hörs ibland ordet lyxstrejk kring de välbetalda piloternas krav. Johan Eriksson aktar sig för att använda sådana begrepp, men säger:

– Det är en privilegierad yrkesgrupp.

Vad gäller arbetsscheman, som är en annan stridsfråga i piloternas förhandlingar med SAS, har han förståelse.

– Här finns det en viss förståelse, den frågan har vi också, säger Johan Eriksson.

Inte ställas mot varandra

Kabinfackets ordförande Viktoria Svensson vill inte ställa piloternas lönekrav mot sina egna medlemmar.

"Den här strejken handlar om att bevara skandinaviska arbetstillfällen med skandinaviska villkor. Flygbranschen är en utsatt bransch som mår väldigt dåligt och ingen av oss vinner på att ställa piloter mot kabinpersonal", skriver hon i ett mejlsvar till TT.

TT: Piloterna pekar på att de fått stå tillbaka i den tidigare SAS-krisens spår och nu vill ha igen detta. Hur ser du på det, gissar att det gällde dina medlemmar också?

"Det gäller oss alla men det här är piloternas strejk. Den måste få ha sin gång", skriver Viktoria Svensson.