Avtalsrörelsen

Kommunal: Därför driver vi vår egen avtalsrörelse

Tobias Baudin.

(Uppdaterad) Fackförbundet Kommunal meddelar på tisdagen att förbundet ställer sig utanför LO-samordningen i den stundande avtalsrörelsen: – Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande .

Publicerad

– Vi är stora, starka och nu förbannade också. Vi klarar det här själva, säger Tobias Baudin, enligt TT.

Som Lag & Avtal tidigare berättat avser förbundet att kräva högre löneökningar till sina medlemmar än vad andra får. Kommunals villkor för att ingå i samordningen var kravet på mer pengar till nyckelgrupper med yrkesutbildning.

- Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, säger Tobias Baudin i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det. Vi vet att medlemmarna i Kommunal inte accepterar det. Det vore inte heller bra för Sveriges generella välfärd som behöver yrkesskicklig personal för att fungera.

- Om inte yrkesutbildning betalar sig även i välfärden kommer vi aldrig åt den värdediskriminering som råder på arbetsmarknaden. LO har själva räknat ut att deras förslag skulle minska skillnaden mellan mäns och kvinnors löner med 0,1 procent. Det är inte ens ett myrsteg framåt mot jämställda löner när vi vet att mansdominerade yrkesgrupper får ut mer än andra sektorer på arbetsmarknaden, säger Tobias Baudin.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är därför inte särskilt orolig för att det spruckna LO ska röra till lönerörelsen alltför mycket.

– Jag tror inte att man ska vara särskilt orolig, märket har klarat sig tidigare, säger han till TT.