Åsikter

Lallas det för mycket på Teams?

Mattias Croneborg är redaktör och ansvarig utgivare för Lag & Avtal Foto: Elsa Frizell

LEDARE. Samtidigt som ekonomin blir mer komplex med nya branscher och nya typer av arbeten går organisationstrenden bland fackförbund åt andra hållet. Förbund går ihop för att bli starkare förhandlingsparter och för att få mer inflytande i påverkansarbetet, saker som i nästa led ska locka fler medlemmar och ge extra klirr i förbundskassorna.

Publicerad

Men alla sammanslagningar blir inte lika lyckade som Unionens. Och flera fackliga äktenskapsplaner har blåsts av. Det visar månadens fördjupning om hur det fackliga landskapet har stöpts om under de senaste hundra åren.

Går det att löneförhandla digitalt? I den dagliga kontakten med arbetsmarknadens parter har Lag & Avtals reportrar Lena ­Gunnars och Elisabet Örnerborg frågat hur parterna förhandlar under ­coronatider. Pappers är lagom förtjusta i digitala förhandlingar. ”Ska vi ha löneökningar på 4 procent kan vi inte sitta på Teams och lalla”, säger Marcus Bolin på Pappers, i artikeln här.

Andra förhandlare uttrycker sig inte lika bombastiskt om ­digitala möten, men flertalet påpekar att det är svårare att läsa varandras reaktioner på en skärm jämfört med det fysiska mötet.

Nästa år kommer Lag & Avtal att satsa betydligt mer digitalt, alltså ett utökat innehåll och en snabbare rapportering på webb och i olika nyhetsbrev.

I samband med detta har vi gjort en liten läsar­under­sökning. Jag vill tacka alla ni som kommit med synpunkter. Det var mycket positiv respons, vilket självklart är roligt. Men vi vill bli ännu bättre.

På frågan om vad ni läsare tycker är viktigast att vi bevakar är svaret referat, kommentarer och analyser av domar från Arbetsdomstolen. Det är också det område som vi jobbar mest intensivt för att utveckla.