Nyheter

”Las och Arbetsförmedlingen stora hinder”

Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu har LO och Svenskt Näringsliv har haft sitt första möte om trygghet och omställning på arbetsmarknaden. LO begärde förhandling och presenterade sina yrkanden redan i november.

Publicerad

– Jag vet bara att mötet ägde rum i början på veckan, säger Malin Fagerberg Wikström, pressekreterare på LO.

I LO:s yrkanden, som lämnades över till Svenskt Näringsliv den 6 november förra året, konstaterar LO-förbunden att omställningsförmågan är ojämlikt fördelad och att de med störst behov av omställning ofta får sämst möjligheter att ställa om. Organisationen syftar på dem med tillfälliga anställningar. LO vill se en kontinuerlig kompetensutveckling för alla anställda och att den reella kompetensen dokumenteras.

LO  konstaterar att den svenska arbetsmarknaden inte ser ut som för 25 år sedan. Att andelen tillsvidareanställda minskar och att den tillfälligt anlitade arbetskraften ökar.  Det har fått som konsekvens att det vuxit fram en mer tudelad arbetsmarknad där många inte omfattas av möjligheterna till nödvändiga framtida omställningar, enligt LO.

Organisationen riktar kritik mot att det i LO:s tjänstebranscher blivit allt vanligare med daglönare,  via anställningsformen allmän visstid. Daglönarna får arbeta med kort varsel och utan garanterad arbetstid, anser LO, som anser att användandet av daglönare måste upphöra, att heltid ska vara norm för alla arbetare och att inhyrd personal inte ska användas för att ersätta permanent arbetskraftsbehov.

 LO vill också se att möjligheterna till validering säkerställs på hela arbetsmarknaden. 

Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv, bekräftar att man träffat LO i veckan för att diskutera utgångspunkterna och processen framåt. Han hänvisar till en artikel i Arbetet där Svenskt Näringslivs utgångspunkter refereras:

Där skriver Svenskt Näringslivs vd Peter Jeppsson att han är beredd att inleda förhandlingar med LO om omställningsfrågor. Han menar dock att dagens regelverk sätter käppar i hjulet för jobb och försvårar omställning. Han pekar ut Las som ett av hindren och menar att lagen skapar osäkerhet när många företag vill anställa, att vi lever i en värld av snabb rörlighet men att Las skapar inlåsningseffekter. Vidare anser Svenskt Näringsliv att Arbetsförmedlingen inte ger tillräckligt stöd till jobb. Snarare fungerar den som en bromskloss, skriver Peter Jeppsson.

Nyligen kommenterade Per Persson, avtalssekreterare för HRF, förhandlingarna med Svenskt Näringsliv i Mot väggen i senaste numret av Lag & Avtal:

– Inom LO är vi överens om våra gemensamma yrkanden och haft flera konferenser där vi diskuterat igenom dem. Nu följer vi upp med fler konferenser i vår. Förhoppningsvis har vi då fått Svenskt Näringslivs motkrav, sa han till Lag & Avtal.

Läs mer här om bakgrunden till förhandlingarna här.