Nyheter

Medborgarskap kräver handskakning

Danmark har sedan årsskiftet ett krav på att personer som vill bli danska medborgare ska skaka hand med ”sin” kommuns borgmästare under en särskild ceremoni. Handskakningskravet har det högerpopulistiska Dansk Folkeparti haft högt på dagordningen länge, skriver DN.

Publicerad

”Handtrycket är en helt normal hälsningsform i Danmark, det är sättet vi visar respekt för varandra. Jag har hört många diskussioner om att man istället kan göra ”high five”, lägga handen på hjärtat eller något annat – men i Danmark hälsar man med handen och så har det varit i många år, säger invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, till DN.

Hon anser att ett handslag säger något om en persons grundläggande värderingar.

Kravet på handskakning finns nu med som ett krav i en obligatorisk ceremoni som nya medborgare måste gå igenom, skriver DN.

Enligt det nya ”medborgarskapsavtalet” , ska nya danska medborgare ta i hand med en myndighetsperson under en obligatorisk ceremoni.

Medborgarceremonin ska arrangeras av borgmästarna i de danska kommunerna. Flera av borgmästarna från Støjbergs eget parti Venstre är kritiska.

”Jag kommer inte att tvinga någon att ta i hand. Vad ska jag göra om personen inte vill? Sätta handfängsel på vederbörande?”, undrar Frederikssunds borgmästare John Schmidt Andersen i en intervju med Danmarks Radio, skriver DN.

Men Inger Støjberg är enligt tidningen ganska säker på att ingen borgmästare sätter sig på tvären när det väl gäller.  

Kravet på handskakning är en del av en överenskommelse som den danska borgerliga regeringen i somras gjorde tillsammans med Dansk Folkeparti och danska Socialdemokraterna. Överenskommelsen innebar skärpta krav för nya danska medborgare.