Avtalsrörelsen

Medvind för facken i lönekampen

– Vi måste teckna avtal som accepteras av hela arbetsmarknaden, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: Jonas Ekströmer/TT

AVTAL 2020. Industrin är nästan tillbaka på normal nivå och arbetslösheten är på väg ner. – Då blir förhandlingspositionen bättre för facken, säger Nordea-analytikern Susanne Spector.

Publicerad

Fack och arbetsgivare håller som bäst på att bryta arm om löneökningarnas storlek. Sista oktober ska de sedan i våras återupptagna förhandlingarna vara klara enligt schemat. Utgångspunkten är att facken står fast vid sina tre procent i årligt påslag, medan arbetsgivarna har backat från det senast lagda budet i februari, 1,4 procent, sedan ekonomin tvärnitade i våras.

Men nu är det andra tider igen, betydligt ljusare. Statistiken är ganska tydlig på den punkten.

Snabb återhämtning

I augusti var såväl produktion som orderingång i industrin på samma nivå som för ett år sedan, visade SCB-siffror tidigare i veckan. Och enligt Arbetsförmedlingens löpande veckostatistik har arbetslösheten sjunkit något sedan augusti.

– Återhämtningen går snabbare än väntat, säger Susanne Spector, analytiker med inriktning mot arbetsmarknaden.

Långt ifrån så ljus är arbetsgivarnas bild av verkligheten. Och dess viktigaste parameter är konkurrenskraften gentemot utlandet, inte vad som händer på hemmaplan.

– Och det är klart det finns orosmoln, säger Spector och pekar kanske framför allt på de förnyade smittoutbrotten.

Industrins löneförhandlingar är alltid viktigast eftersom resten av arbetsmarknaden sedan i stort följer det så kallade märket, enligt gängse normer de senaste dryga 20 åren.

I nästa vecka väntas medlarna (de opartiska ordförandena) lägga en första avtalsskiss som i normalläget brukar ta sikte på avtalets längd. Just den frågan är extra känslig denna gång, med osäkerheten kring pandemin och kraschade lasförhandlingar i bakgrunden. Den sistnämnda gör att facken vill ha korta avtal för att hålla strejkdörren öppen om det blir försämringar i anställningstryggheten, enligt det förslag till lag som ligger på politikernas bord.

Pensionsjoker

Ytterligare en joker är det pensionsavtal som lite i skymundan skrevs under i våras mellan LO och Svenskt Näringsliv och som innebär tidigare inbetalda pensionspremier för unga anställda. Villkoret från arbetsgivarna är ett treårigt avtal.

– Det är klart att det där är en viktig sak för oss att få med. Men inte till vilket pris som helst, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Pandemin har skapat stora spänningar i lönerörelsen som berör runt tre miljoner löntagare. Vissa branscher går rätt bra, medan framför allt vissa tjänstebranscher går på knäna. Det gör det svårare teckna längre löneavtal.

– Vi måste teckna avtal som accepteras av hela arbetsmarknaden, säger Marie Nilsson.

Summa summarum tror Susanne Spector på avtalsnivåer på två procent kommande år, eller strax däröver, ungefär som den gångna treårsperioden, men att det inte blir några retroaktiva påslag för tiden mellan den 1 april och sista oktober i år.

Olle Lindström/TT

Tre miljoner berörs

Den 20 mars i år beslutade parterna inom industrin att skjuta upp förhandlingarna till den 1 oktober och att förlänga de gällande avtalen till den 31 oktober.

Även övriga fack och arbetsgivare inom andra branscher beslutade då att följa med. Merparten av avtalen löper ut sista oktober, några i november och december. Både den svårförutsägbara ekonomiska situationen och praktiska problem i samband med coronapandemin låg bakom besluten.

Totalt berörs cirka 500 kollektivavtal och nästan tre miljoner anställda av förhandlingarna.

Källa: Medlingsinstitutet