nyheter

Motgångar för Tesla mot Postnord och Transportstyrelsen

Här en strejkvakt utanför en Tesla-anläggning i Malmö.

Det går motigt för Tesla i tvisterna med Postnord och Transportstyrelsen. Företaget yrkade att på egen hand få hämta registreringsskyltar medan målen prövas. Men hittills är svaret nej. Strax innan jul hotar dessutom transportblockad i Danmark, Norge och Finland.

Publicerad Uppdaterad

Idag, onsdag, kom beslutet i Solna tingsrätt. Tesla får nej till sin begäran att interimistiskt på egen hand kunna hämta registreringsskyltar som fastnat hos Postnord på grund av Sekos och ST:s sympatiblockad.

Postnord har hävdat att de anställda inte kan beordras att utföra det arbete som krävs för att möta upp Tesla personal. Det skulle kränka de anställdas rätt till stridsåtgärder, anser Postnord som därmed anser sig vara i en situation som kan likställas med force majeure, ett oförutsett hinder mot att fullgöra något.

Solna tingsrätt skriver:

”Slutsatsen är att begärda säkerhetsåtgärder, som åtminstone delvis ger den ena parten rätt, inte är lämpliga eftersom de föregår den slutliga prövningen. Här tar tingsrätten hänsyn till de komplicerade frågeställningar som aktualiseras i målet gällande förhållandet mellan den grundlagsskyddade rätten till stridsåtgärder och hur stridsåtgärder påverkar förhållandet mellan ett privat bolag och ett bolag som har en skyldighet att dela ut post. Yrkandena om säkerhetsåtgärder ska därför inte bifallas.”

Dagens beslut i Solna tingsrätt kan överklagas av Tesla till Svea hovrätt.

Tidigare i veckan beslutade Göta hovrätt att inhibera, det vill säga annullera, beslutet i Norrköpings tingsrätt som hade gått på Teslas linje. Den interimistiska rätten att få hämta skyltar hos Transportstyrelsens tillverkare revs upp.

Därmed ligger registreringsskyltarna kvar där de ligger. Hovrättsbeslutet kan inte överklagas vilket är dåliga nyheter för Tesla. Det är hos Transportstyrelsens skylttillverkare de flesta skyltarna finns.

Parallellt med de rättsliga prövningarna sker en upptrappning av stridsåtgärderna riktade mot elbilstillverkaren. På tisdagen beslutade danska fackförbundet 3F Transport att varsla om blockad mot transporter av Teslabilar genom landet, detta i sympati med svenska IF Metalls strävan att få teckna kollektivavtal. Igår, onsdag, varslade norska Fellesforbundet om motsvarande sympatiåtgärd i Norge. Starten för den danska blockaden blir 19 december. I Norge inleds blockaden 20 december. Men bara om inte Tesla och IF Metall tecknar kollektivavtal innan dess.

Sent på torsdagen kom nyheten att finska fordons- och transportarbetarförbundet AKT fattar beslut om blockad mot lastning och lossning av Teslaprodukter till Sverige. Start för stridsåtgärden är 20 december.

Läs mer: