Nyheter

Myrorna vill hyvla majoriteten av sina anställda

Myrorna uppger att de sysselsätter cirka 2 500 personer per år genom praktik och arbetsträning. Ett av Myrornas fem huvudmål under 2018 var ”hållbar anställning”. Foto: TT-Bild
Myrorna uppger att de sysselsätter cirka 2 500 personer per år genom praktik och arbetsträning. Ett av Myrornas fem huvudmål under 2018 var ”hållbar anställning”. Foto: TT-Bild

Förra året genererade Myrorna 13 miljoner kronor till Frälsningsarméns sociala arbete. Nu vill second-handkedjan sänka arbetstiden för majoriteten av sina 370 anställda utan hänsyn till turordningen. Som mest ner till 50 procent.

Publicerad

Butikskedjan Myrorna har trots en ökad försäljning haft svårt att få budgeten i balans och planerar att skära i personalens arbetstid, utan hänsyn till turordningsreglerna. I Stockholm ska anställda i samtliga elva butiker gå ner till 50 procent, förutom butikschefer och biträdande butikschefer, enligt tidningen Handelsnytt.

På sikt ska Myrorna hyvla sina anställda på andra orter också.

Enligt Caisa Ingemarsdotter, försäljningschef på Myrorna, är hyvlingen nödvändig för att de ska kunna leverera den avkastning som Frälsningsarmén kräver. Pengar som går till exempelvis missbrukarvård, soppluncher och matkassar till barnfamiljer som har det svårt.

På Myrorna finns många anställda som är besvikna över omorganisationen och fackliga förhandlingar har inletts.

- Hur kan man som arbetsgivare prioritera avkastningsmål till Frälsningsarmén och välja bort de anställda? Myrorna har också många arbetspraktikanter, vem ska utveckla dem vidare till ett hållbart arbetsliv och en hållbar inkomst som går att leva på? säger Mathias Pettersson, ombudsman på Handels, till Handelsnytt.

Myrorna uppger att de sysselsätter cirka 2 500 personer per år genom praktik och arbetsträning. I målen för verksamheten står bland annat att de ska verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Ett av Myrornas fem huvudmål under 2018 var ”hållbar anställning”.