nyheter

Nytt Teslavarsel: Seko hotar med sympatiblockad mot laddstationer

Teslas stationer för snabbladdning vid företagsparken Bredden i norra Stockholm.

Seko varslar om blockad mot Teslas laddstationer i sympati med IF Metall. Det är ett stopp mot underhållsarbete, service och nytt byggande av laddstationer.

Publicerad Uppdaterad

På onsdagen varslade fackförbundet Seko om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls försök att teckna kollektivavtal med TM Sweden AB, Teslas dotterbolag i Sverige.

Sympatiåtgärderna utgörs av blockad av allt arbete som behövs för att anlägga nya laddstationer till Teslabilar. Det handlar om projektering, beredning, nyanslutningar, nätutbyggnad, service, underhåll och reparationer, skriver Seko på sin hemsida. Arbetsgivarna som kan komma att påverkas är medlemsföretag i Sobona och Energiföretagens Arbetsgivareförening.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 4 mars, om inte IF Metall och TM Sweden tecknat kollektivavtal.

”IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Därför har vi valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla”, kommenterar Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, på Sekos hemsida.

Sedan den 20 november upprätthåller Seko i samma syfte sympatiblockad på Postnord och Citymail mot alla slags försändelser till eller från TM Sweden, alltifrån brev till lastpallar.

Läs mer: