Arbetsdomstolen

OFFC vill ta strid i AD för ännu en nazist

Ännu en uppsagd nazist blir ett ärende i Arbetsdomstolen. Det är återigen Oberoende Fria Fackföreningars Centralorganisation, OFFC, som stämt en arbetsgivare för brott mot mbl och Las efter att en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen blivit av med sitt jobb.

Publicerad

Ärendet gäller en av de nazister som greps efter den våldsamma nazistmarschen i Göteborg förra året. Under hösten blev den 29-årige mannen blev uppsagd från sitt arbete i en livsmedelsbutik i södra Sverige.

Arbetsgivaren hade då blivit medveten om 29-åringens engagemang i Nordiska motståndsrörelsen, men menar att det inte var skälet till uppsägningen.

- Nej, det har inte alls med det göra. Det är en annan sak, trots allt. Han blev uppsagd på grund av dålig lönsamhet. Av den golvpersonal jag hade var han sist in helt enkelt. Dessutom saknade han kompetens att kunna ansvara för hela butiken, säger butiksinnehavaren till Lag & Avtal.

OFFC hävdar att uppsägningen var grundlös och ett brott mot arbetsgivarens förhandlingsskyldighet. I stämningsansökan till Arbetsdomstolen nämns också kränkning och arbetsmiljöbrott, men utan att förklara detta närmare.

Alla dokument som ska bifogas en stämningsansökan saknas och man begär anstånd till februari för ”kompletteringar, bakgrundsbeskrivning och utveckling av stämningsansökan, muntliga och skriftliga bevisuppgifter, yrkanden samt preciseringar av skadeståndsanspråk, stadgar, fullmakt” och annat.

Organisationen, som drivs av ombudet Shahrokh Razavi, har gjort sig känd för att företräda organiserade nazister i Arbetsdomstolen. Två gånger har man varit part i Arbetsdomstolen och dömts att betala motparternas rättegångskostnader när målen förlorats.

I dag har OFFC en inkassoskuld på 140 327 kronor till arbetsgivarorganisationen Almega som ligger för indrivning hos Kronofogden. En tillgångsundersökning gjordes i september och då fanns det inga utmätningsbara tillgångar alls i organisationen, vars styrelse är oklar och medlemsantal okänt.