Nyheter

Pappers lämnar las-förhandlingar

LO-facket Pappers hoppar av de centrala las-förhandlingarna med arbetsgivarna.

Publicerad
Matts Jutterström blev 58 år. Foto: Marcus Bolin
Matts Jutterström blev 58 år. Foto: Marcus Bolin

Förhandlingarna sker mellan de centrala parterna, LO, PTK och Svenskt Näringsliv, på arbetsmarknaden inför att regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna har tillsatt en utredning som ska se över arbetsrätten, med bland annat utökade undantag i turordningsreglerna som mål.

"Pappers väljer därför att inte medverka. Vi måste helt enkelt kliva av dessa förhandlingar. Att se en enda uppsida som skulle gynna våra medlemmar är svårt. I alla fall inte så stora att det överväger de negativa effekter vi ser komma", skrev Pappers ordförande Matts Jutterström i sin sista krönika i tidningen Dagens Arbete. I lördags avled han i sviterna av sin cancersjukdom.

"Med en ändring i lagen kommer eländet kanske ändå, men då har vi i alla fall inte medverkat till det. Vi tror inte ett dugg på att nya turordningsregler som förhandlas fram eller lagstiftas skulle bli bättre än de vi har i dag. Det är viktigt att arbetsgivarna måste förhandla med den fackliga organisationen vid uppsägningar – och att vi då har makten att faktiskt genomföra reella förhandlingar. Det som nu är i antågande hotar vår makt och då måste vi tillsammans säga ifrån", skrev han vidare.

Pappers förhandlingschef Pontus Georgsson fyller i:

– Vi tycker metoden och tillfället är fel, säger han till tidningen.