Arbetsdomstolen
Polisen sågar JO och överklagandenämnden
Polismyndigheten underkänner i ett yttrande till Justitieombudsmannen både JO och Statens överklagandenämnd. De anklagas för att ha missförstått systemet med överklagande av statliga tillsättningar.
Anledningen till att Polismyndigheten yttrar sig är att två kvinnliga poliser anmält myndigheten till JO. Poliskommissarie Marie Jarnérus och polisintendent Kristin Sylten sökte jobbet som chef för nationella insatsstyrkan respektive tjänsten som chef för sektionen för nationell samordning vid Nationella operativa avdelningen (NOA).
Båda kvinnorna nobbades till förmån för andra sökande män som ansågs mer meriterade. Men de överklagade till Statens överklagandenämnd som ansåg att rekryteringsförfarandet skulle göras om i fallet med Kristin Sylten och att Marie Jarnérus var mest meriterad och hade rätt till den tjänst hon sökt.
Polismyndigheten ansåg att de tillsättningar som gjorts var civilrättsligt bindande och att förfarandena inte kunde göras om. Vid en prövning i Arbetsdomstolen av Marie Jarnérus fall gav domstolen Polismyndigheten rätt. Det innebär, vilket Lag & Avtal rapporterat om tidigare, i praktiken att systemet med att överklaga statliga tillsättningar har spelat ut sin roll.
Men Kristin Sylten och Marie Jarnérus gav inte upp. De anmälde Polismyndighetens agerande till Justitieombudsmannen. Nu har Polismyndighetens yttrande kommit in till JO. Av yttrandet framgår att Polismyndigheten dömer ut såväl tidigare beslut av JO i liknande frågor som överklagandenämndens praxis. Polismyndigheten syftar på ett JO-beslut från 2013 där JO kritiserade överklagandenämnden sedan den vägrat pröva tillsättningen av en tjänst på Arbetsförmedlingen.
Polismyndigheten skiljer på arbetsgivarens arbetsledningsrätt och själva anställningsbesluten. I de aktuella fallen tillsattes tjänsterna genom omplacering av de två personer som fick chefstjänsterna. Det skedde inom ramen för deras anställningar som kommissarie respektive polisintendent. Och omplaceringar kan inte överklagas eftersom de faller under arbetsledningsrätten.
Polismyndigheten anser att överklagandenämnden överskred sin behörighet eftersom den prövade omplaceringsbeslut vilket den saknade rätt till. Besluten stod ”i uppenbar strid mot både doktrin och praxis och inskränkningslagen”. Polismyndigheten anser att nämnden inte tagit hänsyn till den rättsutveckling som skett sedan 1994 då lagen om offentlig anställning, LOA, senast gjordes om och statliga arbetstagares arbetsskyldighet skulle bestämmas genom arbetsledningsrätten.
Och Polismyndigheten konstaterar slutligen att om de Kristin Sylten och Marie Jarnérus skulle ha fått de utlysta tjänsterna (eller funktionerna som myndigheten väljer att kalla dem) så stod det Polismyndigheten fritt att ”omedelbart därefter omplacera dem tillbaka till deras tidigare arbetsuppgifter”.