KRÖNIKA

Sara Kullgren: Vi lägger kraft på att stampa på andras idéer istället för att tillföra egna

Sara Kullgren skriver krönikor för Lag & Avtal. Hon är förhandlingschef och chefsjurist på Ledarna.

Vem vill bjuda in oss som samarbetspartner när vi stampar på andras idéer istället för att tillföra nya idéer, frågar sig Sara Kullgren med anledning av Sveriges roll i EU. 

Publicerad Uppdaterad

För några veckor sedan var jag på besök på olika EU- institutioner i Bryssel. Det var några fantastiska dagar då jag träffade otroligt engagerade företrädare för Sverige.

Idag, i en tid av konflikt och osäkerhet, behövs det arbete de gör mer än någonsin.

Jag har alltid varit för den europeiska unionen, eller gemenskapen som det hette inledningsvis. Den grundläggande freds- och demokratitanken tilltalar mig. Jag var en av få som läste kursen EG-rätt i Uppsala, i slutet av -80-talet. Kursen var inte särskilt populär eftersom Sverige tydligt deklarerat att det var uteslutet att vara med i EG på grund av Sveriges suveränitet. Men bara några år senare var det inte längre uteslutet!

Under åren som gått har jag, som jurist, mer än en gång ifrågasatt klåfingrigheten från EU som påverkat vårt svenska rättssystem. På arbetsrättens område har de flesta förändringarna i lagstiftningen under senare år föranletts av EU-författningar. Förändringar som inte alltid varit helt enkla att anpassa till våra svenska förhållanden.

Men efter ett par dagar i Bryssel, bland EUs institutioner, kan jag känna mig mer förlåtande. Om vi ska skapa förutsättningar för fred och demokrati inom EU behövs förmodligen mer samarbete och mer lika förutsättningar, inte minst om det ska vara enkelt för varor, tjänster, personer och kapital att röra sig fritt mellan medlemsländerna.

En berättelse som fastnat från mitt Brysselbesök är den om hur Sverige (och kanske även svenska arbetsmarknadsparter) agerat de senaste åren. Jag fick beskrivet hur vi istället för att tända eldar (idéer) om hur vi tillsammans inom EU kan skapa bättre förutsättningar, stampar på de eldar som andra länder tänder. Vi lägger kraft på att stampa på andras idéer istället för att tillföra nya idéer, tända nya eldar. Vem vill då bjuda in oss som samarbetspartner?

De engagerade företrädare jag träffade inger hopp. Nu ska jag fundera på vilka eldar jag vill vara med och tända.

Detta är en krönika

Artikelförfattaren står för ställningstaganden och åsikter som förs fram i texten.