nyheter

Tesla stämmer staten för uteblivna registreringsskyltar

Teslas grundare Elon Musk kommenterar strejken.

Tesla stämmer staten för att Transportstyrelsen inte levererar nya registreringsskyltar på grund av blockad på Postnord. En stämningsansökan har inkommit till Norrköpings tingsrätt, vilket Dagens industri var först med att berätta.

Publicerad Uppdaterad

Genom Sekos och ST:s sympatiåtgärder på Postnord blockeras all post- och pakethantering till TM Sweden AB (svenska Tesla). Detta är en del av IF Metalls konflikt för att förmå bolaget att teckna kollektivavtal.

Blockaden på Postnord får till följd att Tesla inte mottar leveranser från Transportstyrelsens tillverkare med nya registreringsskyltar. Därmed kan nylevererade bilar inte skyltas och kunden kan inte köra hem sitt fordon.

Transportstyrelsen är bundet av det ramavtal som Kammarkollegiet har tecknat för statliga myndigheter gällande brev- och pakettjänster. Avtalet är med Postnord.

Men Tesla anser att det är den svenska statens skyldighet att se till att skyltar tillverkas och görs tillgängliga. På måndagen inkom en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt, något som Dagens industri var först med att berätta om. Bolaget vill i stämningen att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att tillse att registreringsskyltarna kommer i bolagets besittning.

För att kringgå Postnord har Tesla erbjudit sig att på egen hand hämta skyltar direkt hos bolaget i Danderyd som sköter tillverkningen åt Transportstyrelsen. Hittills har man fått nej från myndigheten. I stämningen till Norrköpings tingsrätt yrkar Tesla att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att senast inom tre dagar samtycka till att Tesla på egen hand hämtar skyltarna. Annars bör ett vite på 1 miljon kronor utdömas.

Teslas ombud är en grupp advokater och jurister på Setterwalls advokatbyrå.

Läs mer: