nyheter

Unionen sympatiserar mot Tesla

Unionen varslar om blockad mot besiktning av fordonslyftar på Teslas verkstäder. Arkivbild.

Unionen ger sig in i Teslakonflikten. Idag varslar man Dekra om blockad. Dekra utför besiktningar på maskiner och utrustning i Teslas svenska verkstäder.

Publicerad Uppdaterad

Fackförbundet Unionen varslar Dekra Industrial AB om blockad. Den kan inledas 14 maj, om inte Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden AB, har tecknat kollektivavtal med IF Metall innan dess. Det här är alltså en sympatiåtgärd.

I varslet skriver Unionen att man tillsammans med övriga svenska fackföreningar anser att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Åtgärden sker ”med anledning av IF Metalls begäran om sympatiåtgärder och för att stödja IF Metalls primärkonflikt” skriver Unionen i varslet.

Dekra erbjuder många tjänster, bland annat bilbesiktning. I det här fallet handlar det dock om besiktningar av fordonslyftar som finns i bilverkstäder. Lyftarna måste besiktigas regelbundet, enligt samma principer som hissar i flerfamiljshus eller åkattraktioner på nöjesfält. Obesiktigade lyftar får inte användas.

"Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. I Sverige gäller kollektivavtal som modell för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden", kommenterar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Unionen varnar i sitt varsel för att försök att kringgå stridsåtgärden kan resultera i en utvidgning av konflikten.

IF Metalls konflikt mot Tesla har nu pågått i 188 dagar. Unionen är det fjortonde fackförbundet som varslar om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls krav på kollektivavtal. Tidigare har åtta LO-förbund gjort det, liksom oberoende Hamnarbetarförbundet samt TCO-förbundet ST och tre transportfack i Danmark, Norge och Finland. 

Läs mer: