Anklagelser från båda parter i pilotstrejken

2019-04-29 09:31 TT  

De skandinaviska SAS-piloternas strejk är inne på fjärde dagen. Piloterna kräver 13-procentigt lönepåslag och större inflytande över sitt arbetsschema. Arbetsgivarens svar: 2,3 procent.

Ett tusental flyg ställs in under måndagen och tisdagen.

De svenska, danska och norska SAS-piloterna kräver ett 13-procentigt lönepåslag och större inflytande över sitt arbetsschema. SAS bud har stått fast sedan i torsdags – en löneökning enligt det så kallade industrimärket, som i år ligger på 2,3 procent.

På mediernas frågor har båda parter anklagat varandra för att brista i ansvar för situationen.

– De är vana att ta ansvar i sin yrkesroll, men jag skulle uppskatta om de tog lite ansvar här också. Båda sidor måste ta ansvar, sade Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen, i söndags.

Läs mer: SAS behövde inte förhandla om inhyrning av flyg

Rawaz Nermany, ordförande i fackförbundet Svensk pilotförening, formulerade sig på liknande sätt.

– Sättet att komma vidare är att SAS visar en riktig vilja att faktiskt förhandla och sätter sig vid förhandlingsbordet. Om de gör det är jag övertygad om att vi kan nå en lösning på det här. Jag tycker att SAS får ta sitt ansvar.

Under måndagen och tisdagen ställs över 1 200 avgångar in. Närmare 1100 00 resenärer berörs.

På sin hemsida meddelar SAS att bolaget har förlängt perioden för fri om- och avbokning av biljetter på alla flyg som ännu inte har ställts in, till och med den 5 maj.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer