Arbetsförmedlingens chef får gå

2019-06-05 13:26 TT  
Mikael Sjöberg har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen sedan 2014. Foto: TT-Bild

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar, rapporterar Ekot. Sjöbergs förordnande löper ut i mars nästa år och hans uppdrag blir därefter inte förlängt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förnekar att Sjöbergs planer på att stänga ett stort antal av Arbetsförmedlingens kontor har påverkat beslutet, trots att hon tidigare varit öppet kritisk mot förslaget.

– Han har gjort ett mycket bra arbete, viktigt och stort reformarbete under sex års tid, det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser, och det har han klarat. Nu är vi överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter det nya reformarbetet, säger Ylva Johansson till Ekot.

Kritiserad myndighet

Det har funnits hård kritik mot Arbetsförmedlingen under många år. Flera händelser under våren har väckt nytt liv i kritiken.

Läs mer: Begler: Jag slutade inte frivilligt

Beslutet att lägga ner över 100 arbetsförmedlingskontor ansågs förhastat. Det har också framkommit brister i myndighetens kontroller av arbetslöshetsförsäkringen och i hanteringen av det datafel som orsakade tusentals felaktiga sanktionsbeslut mot arbetslösa.

Både Centerpartiet och Liberalerna har tidigare krävt Sjöbergs avgång.

C välkomnar beslutet

Centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Martin Ådahl, tycker att det är bra att Mikael Sjöberg byts ut på Arbetsförmedlingen.

Läs mer: Första gången en generaldirektör avskedas

– Vi har varit väldigt tydliga med behovet av en ny ledning av Arbetsförmedlingen för att de ska fungera med reformen för de arbetslösa. Och då är det bra att Mikael Sjöberg själv kommit fram till den slutsatsen, säger han till TT.

– Vi har ansett att det inte är lämpligt att han fortsätter när han i princip gjort tvärtom mot vad vi önskat med Arbetsförmedlingen i samband med reformen, säger Ådahl.

Mikael Sjöberg har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen sedan 2014.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen