Besked till företag: Stödet förlängs

2020-09-04 18:20 TT  

Omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen förlängs. Stöd ska kunna sökas även för maj, juni och juli.

Regeringen, Centern och Liberalerna har kommit överens om förlängningen i budgetförhandlingarna. Förslaget finns med i en kommande extra ändringsbudget, vilket SVT var först att rapportera om.

– Det här är oerhört viktigt om vi vill rädda jobb och undvika en skenande arbetslöshet, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni till TT.

Hittills har omställningsstödet omfattat mars och april. Det har kunnat sökas av företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning jämfört med samma månad förra året.

Överenskommelsen mellan regeringen, C och L innebär att företag nu ska kunna få stödet även för maj, juni och juli.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Sabuni pekar på att vissa företag börjat gå allt bättre under sommaren.

– Men sedan finns också branscher som inte kunnat ha en verksamhet inte minst på grund av statliga restriktioner, säger hon.

Sabuni syftar på förbudet för folksamlingar över 50 deltagare, som drabbat besöksnäringen hårt, till exempel nöjesparker.

– Det är framförallt för de branscherna som stödet kommer att göra störst nytta, säger hon.

Läs mer: Stopp för ansökningar om omställningsstöd

Kravet på omsättningstapp för att kunna söka stödet höjs dock. För maj krävs att företagets omsättning fallit med minst 40 procent, och för juni och juli med minst 50 procent.

– Då blir stödet mer precist, riktat till de som behöver det mest, säger Sabuni.

Företagen får fram till den 15 december på sig för att söka stödet för maj, juni och juli.

Förlängningen av stödet beräknas kosta statskassan sju miljarder kronor i år och ytterligare två miljarder kronor nästa år.

Behövs stödet?

Ansökningstiden för stödet för mars och april gick ut den 31 augusti. Enligt Skatteverkets avstämning hade då 23 289 ansökningar gjorts och 17 700 beviljats. De vanligaste branscherna där stöd har sökts finns inom hotell, restaurang, transport och magasinering

Hittills har staten betalat ut 1,3 miljarder kronor. Det är betydligt mindre än vad regeringen räknade med i våras.

TT: Tyder inte det på att en förlängning av stödet inte behövs?

– Ett antal företag har inte kunnat bedriva någon verksamhet under sommaren. De kommer att få stor nytta av omställningsstödet. De måste ju betala hyror och andra fasta kostnader, säger Sabuni.

Som tidigare blir stödet 75 procent av det procentuella omsättningstappet beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli.

För maj kan ett företag få högst 75 miljoner kronor och för juni-juli högst 150 miljoner.

Mer stöd på väg

Regeringen har även aviserat ett stöd anpassat för företagare med enskilda firmor. Många av dem har inte kunnat ta del av omställningsstödet. En orsak är att lönekostnaden är den stora fasta kostnaden för dem, men utebliven lön ersätts inte av omställningsstödet.

Det har inneburit att många egenföretagare i till exempel kultursektorn drabbats hårt av coronarestriktionerna. Moderaterna och andra partier har krävt att regeringen tar fram ett stöd anpassat till dem.

– När det gäller enskilda firmor så får vi återkomma inom kort till en exakt lösning på deras utmaning, säger Sabuni

Peter Wallberg/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer