Stopp för ansökningar om omställningsstöd

2020-09-02 14:46 TT  
Hittills har 1,3 miljarder kronor i omställningsstöd till 17 700 företag i coronakrisen beviljats av Skatteverket. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Skatteverket har stängt för nya ansökningar om så kallat omställningsstöd med anledning av coronakrisen. Myndigheten har under ansökningsperioden totalt tagit emot 23 289 ansökningar, varav 17 700 redan har beviljats stöd för sammanlagt 1,3 miljarder. Skatteverket flyttar nu fokus till efterkontrollerna.

"För att säkra att stödet inte betalats ut till företag på fel grunder", skriver Skatteverket.

Enligt Skatteverket pågår redan drygt tusen fördjupade efterkontroller och 19 företag har brottsanmälts. Det mesta handlar om att pengar delats ut till ägarna, trots att motsatsen har uppgetts. I andra fall kan det handla om att det inte är coronapandemin som har orsakat omsättningsfallet eller att fjolårets omsättningstal manipulerats för att kunna få ut stödpengar.

Läs mer: Preliminära beslut pumpar ut miljarder till företagen

"De allra flesta företag vill göra rätt, men tyvärr finns det även lycksökare som inte har lagliga avsikter. Vårt jobb är att både göra det enkelt för dem som vill göra rätt och samtidigt förhindra att kriminella aktörer får del av stöden", skriver Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i en kommentar.

Läs mer: Statliga stöd hamnar i ägarnas fickor

Omställningsstödet var en tillfällig krisåtgärd riktad till företag vars omsättning på grund av covid-19-pandemin minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med motsvarande period i fjol.

Hittills har 1,3 miljarder kronor delats ut i stöd, medan cirka 1 100 ansökningar fått avslag med krav på 186 miljoner kronor.

Det mesta av det hittills beviljade stödet, nästan 550 miljoner kronor, har gått till nästan 4 000 företag inom hotell och restaurang. Andra branscher dit mycket stöd har betalats ut är transport, magasinering och handel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer