Därför överklagar Taskrunner arbetsgivaransvaret

2020-10-26 16:49 Lennart Lundquist  

Är techföretaget Taskrunner i Stockholm arbetsgivare eller uppdragsgivare? Arbetsgivare, anser Arbetsmiljöverket varför företaget har arbetsmiljöansvaret för de som utför tjänster via Taskrunners app. Uppdragsgivare, menar Taskrunner varför man inte har något sådant ansvar för de 3000 som regelbundet utför tjänster via appen.

Taskrunner överklagar nu Arbetsmiljöverkets beslut att klassa dem som arbetsgivare, rapporterar Arbetarskydd.

Företaget är ett av flera som via en digital plattform, app, erbjuder arbetssökande att annonsera om att utföra enklare tjänster som till exempel montering av möbler, transporter, flytthjälp, målning. Taskrunners uppger att cirka 7 000 personer hittills utfört tjänster med hjälp av appen.

Det finns det som talar för att de som utför tjänsterna är uppdragstagare, konstaterar Arbetsmiljöverket – men landar ändå i att de är arbetstagare och att Taskrunner är arbetsgivare – och därmed ansvarig för arbetstagarnas arbetsmiljö.

Läs mer: Svårreglerade anställningar för gränslösa testare

Därför kräver Arbetsmiljöverket att företaget tar sitt ansvar och undersöker och kartlägger de anställdas arbetsförhållanden.

Taskrunners vd Robin Szekely överklagar nu beslutet och hänvisar bland annat till att Skatteverket inte anser dem som arbetsgivare.

Läs mer: ”Jag ser uppdragen mest som en hobby”

”De flesta av de som använder vår tjänst har heltidsanställningar och använder oss för att tjäna extra pengar på kvällar och helger. Dessa personer skulle inte vilja bli anställda och många går inte att anställa. Hur man än vrider och vänder på det är det svårt att se oss som arbetsgivare för de som använder vår app”, skriver Robin Szekely i överklagandet.

Däremot medger han att företaget är arbetsgivare för de tre anställda som arbetar på Taskrunner.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Intresserad av arbetsmiljöfrågor också? - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna