Därför varslar Hamnarbetarförbundet om strejk

2019-01-14 10:53 Lena Gunnars  
Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om riksomfattande stridståtgärder från och med idag. Förbundet kräver, liksom tidigare, ett riksomfattande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

”Konflikten är ett resultat av Sveriges Hamnars utestängningspolicy”, skriver förbundets ordförande Eskil Rönér på DN Debatt.

”Under 2018 har Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar vid flera tillfällen suttit i förhandlingar om just detta. Slutresultatet blev tyvärr att arbetsgivarorganisationen avvisade Hamnarbetarförbundets förslag om att teckna ett innehållsmässigt likalydande avtal jämte det som Sveriges Hamnar redan har med Svenska Transportarbetareförbundet. Därmed tvingas vi nu ut i en strid som riskerar att bli utdragen, infekterad och kostsam för alla berörda”, skriver Eskil Rönér, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundet, på DN Debatt.

Han framhåller att kollektivavtal är viktigt för förbundet främst för att Sveriges hamnar och dess medlemsföretag förra våren införde en nationell utestängningspolicy som innebär att förbundets 1300 medlemmar och dess företrädare utestängs från all information, alla förhandlingar och all samverkan i hamnarna.

Läs mer: Eskil Rönér: ”Gubbarna har bara blivit mer motiverade”

”Våra avdelningar har kastats ut från sina facklokaler. Allt med hänvisning till att vi saknar kollektivavtal. Om ingen på golvet har mandatet att stoppa akuta faror eller säkerställa att liv och hälsa går öre produktionshets riskerar vi att förlora kroppsdelar eller, i värsta fall, mista livet”, skriver Eskil Rönér.

Att Hamnarbetarförbundet inte skulle vara intresserarat av att teckna kollektivavtal menar Eskil Rönér är rent nonsens.

” Förbundet har strävat efter att teckna kollektivavtal sedan det bildades 1972”, framhåller han på DN Debatt.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna