Endast två av 28 journalister följer med

2019-03-19 17:32 Tiina Demargne  
Lärarförbundets styrelse med ordförande Johanna Jaara Åstrand har antagit ett redaktionellt program för tidningarna där det tidigare uppdraget att granska förbundet är borttaget. Foto: TT-Bild

VERKSAMHETSÖVERGÅNG. Lärarförbundet lägger ut produktionen av sju medlemstidningar. Nu står det klart att endast två av de 28 fastanställda journalisterna följer med till contentbyrån, skriver Journalisten.

(Uppdaterad). – Vi ville inte gå över, säger Niklas Arevik, journalistklubbens ordförande, som själv valt att tacka nej.

Bakgrunden är att Lärarförbundet vill spara pengar:

”Lärarförbundet är varken först eller sist med att lägga ut tidningsproduktionen. Vi måste spara åtskilliga miljoner kronor de kommande åren och har anlitat en extern aktör med stor kompetens inom branschen", skriver förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand, i en debattartikel som svar på kritiken mot outsourcingen av tidningarna

Som Lag & Avtal tidigare berättat gjordes en ”kompetensinventering” inför verksamhetsövergången och övertagandet av produktionen till företaget Make Your Mark, i Stockholm. Fackklubben hyste tvivel att alla som utlovat skulle få fortsatt jobb.

– Det enda byrån har kunnat lova i kommunikationen med oss är att det inte finns några garantier alls egentligen. De flesta av oss har inte tyckt att det var lockande. Vi har inte vetat om vi har ett jobb att gå till, och i kombination med all den osäkerhet kring den oberoende journalistiken så valde vi det här. Det här hade Lärarförbundet kunnat förhinda genom att ställa krav på leverantören, säger Niklas Arevik, till Journalisten och fortsätter:

– Det är en oerhört sorgsen stämning. Det är en makalös kompetensdränering, det handlar ändå om Sveriges främsta skoljournalister som är nominerade i fem klasser i Fackförbundspressens journalistpriser bara i år. Jag tror de flesta är både sorgsna och arga idag för att det blev som det blev. Det är väldigt onödigt, det hade inte behövt bli så här.

De 26 journalisterna är enligt förhandlingarna arbetsfriade från den 1 april.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer