Nyheter

Facklig oro när Lärarförbundet outsourcar tidningarna

Tre tidningar som Lärarförbundet ger ut: Lärarnas tidning, Tidningen Grundskolan, pedagogiska Magasinet.

Lärarförbundet lägger ut produktionen av sju medlemstidningar. Samtliga journalister som idag är anställda av Lärarförbundet ska ha erbjudits att följa med, men facket hyser tvivel att alla får fortsatt jobb.

Publicerad

(Uppdaterad) – Uppdraget blir att ge Lärarförbundets medlemmar kvalitetsjournalistik, med utgångspunkt från Lärarförbundets redaktionella program. Chefredaktör är fortsatt ansvarig utgivare och suverän att fatta alla publicistiska beslut, säger Ida Strutt, Lärarförbundets kommunikationschef, till Lärarnas Tidning.

Förhandlingarna om verksamhetsövergången slutade i oenighet. De fackliga representanterna anser att det inte finns tillräckliga garantier för att de nya ägarna, medie- och contentbyrån Make Your Mark, driver verksamheten vidare med de journalister som är anställda i dag. Verksamhetsövergången äger rum i början av april, skriver tidningen.

För journalisterna väntar nu intervjuer med den nya arbetsgivaren som ska göra en ”kompetensinventering” inför övertagandet. Flyttas man inte över kommer man att sägas upp på grund av arbetsbrist, enligt journalistklubben på tidningarna, uppger tidningen Journalisten.

– De har varit ganska tydliga med att vi är väldigt många, och om det här ska kunna bära sig behöver det göras av färre personer. Sen hur många det är återtår att se, säger Niklas Arevik.