EU-förslag dröjer om minimilöner

2020-10-07 16:00 TT  
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Foto: Aris Oikonomou/AP/TT

Den 28 oktober var det tänkt att EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit skulle presentera sitt omstridda förslag om "rättvisa minimilöner".

(Uppdaterad) Fast nu dröjer det ända till den 15 december, visar EU-kommissionens uppdaterade arbetsplanering på onsdagen. Varför presentationen har skjutits upp finns det dock ännu ingen information om.

Läs mer: Minimilöner: Norden provocerar

Så sent som i tisdags skrev nyhetssajten Politico Europe att ett tvingande direktiv skulle presenteras i slutet av oktober, med avsikten att skapa ett gemensamt ramverk för minimilöner. För länder där lönerna sätts via förhandlingar mellan fack och näringsliv – som i Sverige – anges i sin tur syftet vara att få fler att omfattas av kollektivavtalen.

Läs mer: LO och TCO: De nordiska modellerna är hotade

Sverige och Danmark är starkt skeptiska till förslagen och har länge manat kommissionen att lägga fram en rekommendation, snarare än ett bindande lagförslag.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer