Facket kritiserar mångmiljonutdelningar

2020-08-21 10:49 TT  
Handels avtalssekreterare Per Bardh, här tillsammans med numera LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Anders Wiklund/TT

I ena vågskålen strålande tider och mångmiljonbelopp i utdelning. I den andra: beskedet att det inte finns utrymme för löneökningar. Orimliga krav från arbetsgivarna, enligt LO-facket Handels förhandlingschef Per Bardh.

Ica har efter ett strålande halvår, åtminstone för mataffärerna, beslutat att dela ut mer pengar till aktieägarna. Axfood visar upp en liknande fasad. Och för de enskilda Ica-handlarna, speciellt de större, ser det förmodligen ännu bättre ut med årliga mångmiljonutdelningar efter att försäljningen rusat med tio procent under krisvåren – kryddat med statsstöd.

− Det är orimligt att ställa krav på att våra medlemmar på golvet ska ha mycket, mycket, mycket mindre ersättning eller påslag än chefer och ägare tar ut, säger Per Bardh.

Läs mer: Statliga stöd hamnar i ägarnas fickor

Att de enskilda Icahandlarna skor sig i den här allvarliga krisen sticker i ögonen, enligt Bardh.

− Det är lite väl magstarkt att, i det här läget, nu ska vi dra ut ännu mer pengar ur den här vinstmaskinen, säger han och nämner som exempel på hur många miljonbilar som står i vissa Icaägares garage.

Läs mer: Näringslivet utesluter inte nollbud

Om någon månad återstartar de från i våras pausade löneförhandlingarna, både för Handels, men även för övriga stora delar av arbetsmarknaden. Och fackets krav står fast, tre procent mer i lön på ett år, även om Per Bardh tillstår att vissa delbranscher haft det väldigt tufft och helt slagits ut.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer