Göteborgs klädpolicy: Ingen djup urringning eller kort kjol

2016-06-10 14:19 Tiina Demargne  
Enligt mejlet är det följande som gäller för de anställda: Inga linnen med tunna axelband, ingen djup urringning, shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet.” Foto: Jon Feingersh Photography Inc / All Over Press

Nu har medarbetare i Göteborgs stad fått besked: Korta kjolar och shorts, tunna axelband samt djupa urringningar är förbjudna.

Här är mejlet som, enligt Göteborgs-Posten, ska ha gått ut till alla medarbetare på flera kommunala enheter vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen i Göteborg med 200 anställda:

”Hej allihop. Utifrån sommar värme mm. kan det vara svårt att veta hur vi skall klä oss på kontoret. Vi har diskuterat detta i ledningen och kommit fram till följande:
Inga linnen med tunna axelband, ingen djup urringning, shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet.”

– Det känns väldigt obehagligt, säger en medarbetare till GP.

Men kommunens företrädare försvarar klädkoden:

– Jag tycker det är rimligt att man inte ska behöva se medarbetarnas underkläder. Ofta är det medarbetare som reagerar på hur kollegor klär sig, men det händer att även brukare reagerar. Därför har vi en pågående diskussion om hur vi som myndighetspersoner klär oss på kontoret, säger hon. säger Ylva Morén, områdeschef vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen, till tidningen.

En av de anställda, som har valt att vara anonym, är förundrad:

– Jag blev chockad eftersom jag upplever att vi är en professionell grupp vuxna människor som inte går till jobbet i bikini direkt och jag tycker det är väldigt tydligt att mailet i första hand riktar sig till kvinnor. Vissa argumenterar att de skrivit om shortslängd och att även män kan ha linne men man talar vanligtvis inte om urringningar eller bredd på axelband när man syftar på mäns kläder, säger medarbetaren till GP.

 

Läs också:

Läs mer: Sparken för lång kjol

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer