Nyheter

Hamnarbetarförbundet JO-anmäler Medlingsinstitutet

"Det har ännu en gång visat sig att modellen med industrin som normerande i avtalsrörelsen resulterar i en väl fungerande lönebildning", säger Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson till Lag & Avtal.
Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse. Foto: TT-Bild

Medlingsinstitutet JO-anmäls efter en publicering av en debattartikel. Bakom anmälan står Hamnarbetarförbundet som anser att myndigheten i artikeln tog en tydlig ställning för arbetsgivarens sida i hamnkonflikten.

Publicerad

Det var den fjärde mars i år, dagen innan uppgörelsen i den infekterade hamnkonflikten slutligen träffades, som Medlingsinstitutet gick ut med en debattartikel, undertecknad av generaldirektören Carina Gunnarsson, i Göteborgs-Posten. I artikeln, som Lag & Avtal refererade, redogör generaldirektören för turerna i förhandlingarna mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Svenska Hamnar.

Hon varnar också för att om en överenskommelse mellan parterna inte träffas så hotar en upptrappad konflikt ge allvarliga följder för svenska företag och den svenska ekonomin. Vidare beskriver Carina Gunnarsson vilka utvidgade fackliga rättigheter som Hamnarbetarförbundet får med ett kollektivavtal genom det bud som arbetsgivaren lagt i förhandlingarna. Ett bud som Hamnarbetarförbundet redan hade sagt nej till.

Hamnarbetarförbundet reagerade på debattartikelns bristande hållning i både objektivitet och opartiskhet i sin beskrivning av konflikten. Därför lämnade Hamnarbetarförbundet in en anmälan mot myndigheten till Justitieombudsmannen, JO.

­– Det framgår i vår anmälan att vi anser att generaldirektören tagit en tydlig ställning för arbetsgivarens sida i sin debattartikel. Det är märkligt att myndigheten överhuvudtaget går ut med den här typen av debattartikel – och i synnerhet att avsändaren är generaldirektören Carina Gunnarsson. Vi förstår inte vad poängen eller syftet var. Det enda som var objektivt med texten var rubriken, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Han förtydligar att förbundet är vant vid att liknande partsinlagor görs av bland annat pr-firmor.

– Men när en myndighet går ut med en debattartikel på det här sättet så är förväntningarna att hållningen ska vara opartisk, säger Erik Helgeson.

JO-anmälan ligger nu som en pågående utredning och en remissförfrågan om yttranden har skickats till Medlingsinstitutet. Senast den 13 maj ska myndigheten lämna svar på frågor gällande vilka överväganden som gjordes innan publicering, syftet med debattartikeln, hur debattartikeln förhåller sig till Medlingsinstitutet övriga verksamhet samt hur debattartikeln förhåller sig till offentlighets- och sekretesslagen.

Först därefter kommer JO fatta beslut om kritik kommer att riktas mot myndigheten eller om ärendet läggs ner.

Medlingsinstitutet har avböjt att kommenterar ärendet.

– Vi avvaktar med att kommentera ärendet i media till efter vi har lämnat in vårt yttrande på JO-anmälan, säger Bosse Andersson, informationsansvarig på Medlingsinstitutet, till Lag & Avtal.